Už žiadne ohryzené listy a prevŕtané plody! Záhradu ochránite pred nájazdami škodcov prekvapujúco jednoducho

Účinná a spoľahlivá bariéra pred rôznymi škodcami je stará dobrá ochranná sieť. Princíp ochranných sietí na rastliny je jednoduchý a pritom efektívny. Sieťou zabránite lietajúcemu hmyzu a iným škodcom dostať sa k zelenine, takže na nej nevznikajú škody a vy si tak ochránite úrodu.

22.01.2023 15:00
ochranná sieť Foto:
debata

Škodcovia útočia zo vzduchu

Zelenine hrozí nebezpečenstvo najmä zo vzduchu. Napadnúť ju môžu mušky, ktoré sa vrhajú na mrkvu, cibuľu alebo reďkovky. Svojich škodcov má aj pór či kapusta. Po nájazde škodcov ostávajú na zelenine deravé listy, prevr'tané plody a ohryzené rastliny. Zelenina sa už potom často nedá jesť a zničená je celá úroda. Chemické postreky by mohli byť účinné, no v prípade potravín sa im radšej vyhýbajme.

Ako sieť funguje

Ochranná sieť je jemná pletenina z umelých vlákien, niekedy aj z bavlny. Na rozdiel od fólie prepúšťa zrážkovú vodu aj vodu na polievanie. Zároveň zoslabuje intenzitu slnečného žiarenia, ktoré je však stále postačujúce. Zato škodcovia nemajú k zelenine prístup. Oká siete majú rozličnú veľkosť. Čím menšie oká, tým väčšia hmotnosť siete a tým menej svetla sieť prepustí. Jemné siete používame proti drobným škodcom, motýle a dvojkrídlovce zastaví aj sieť s väčšími okami.

kombinácie rastlín Čítajte aj Zvýšite úrodu, zbavíte sa škodcov a chorôb. To všetko len vďaka správnej kombinácii rastlín. Vyberáme naj tipy, čo s čím sadiť

Nesmie obmedzovať rastliny

Sieť inštalujeme hneď po výseve a prispôsobíme ju budúcej veľkosti rastlín. Sieť nesmie byť deravá alebo netesná, pretože hmyz si nájde aj tú najmenšiu škáru, aby sa k voňavej zelenine dostal. Spolu so sieťou dbáme aj na ďalšie ochranné opatrenie, ktorým je striedanie plodín. Pokiaľ by sme pestovali na jednom mieste stále rovnaké plodiny, iba sieť nepomôže, pretože vajíčka škodcov prežijú v pôde.

Kedy ju odstrániť

Všetky potrebné práce, ako je príprava pôdy alebo hnojenie, urobíme ešte pred inštaláciou siete. Pod sieťou sa dobre darí burine a pri jej trhaní musíme sieť ndvihnúť. Robíme to skoro ráno, keď sa hmyzu ešte nechce lietať. Sieť pôsobí ako slnečník a rastliny pod ňou nie sú zvyknuté na horúce slnko, preto ju počas slnečných dní neodhŕňame. Zo záhona odstraňujeme sieť krátko pred zberom úrody alebo po ňom. Keď je horúce leto, z karfiolu, brokolice a hlávkového šalátu zložíme sieť skôr , pretože prílišné teplo blokuje pevnosť hlávky zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #zrážková voda #škodcovia #ochranná sieť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december