Patrí medzi najzdravšiu zeleninu: Posilňuje imunitu, srdce, chráni telo pred rakovinou. Ničí baktérie a ešte vám aj pomôže schudnúť

Koreň nemá žiadnu arómu a ani príťažlivý vzhľad. No akonáhle ho narežete alebo nastrúhate, neomylne určíte, že ide o chren. Strúhaný chren je súčasťou mnohých jedál, v kuchyni ho používali už naše babičky a prababičky. A nie náhodou. Chren je bohatou zásobárňou zdraviu prospešných látok.

23.01.2023 06:00
chren Foto:
debata (3)

Ako ho pestovať

Chren sa dá ľahko vypestovať, nemusíte ani kupovať sadenice. Stačí asi dvadsaťcentimetrový odrezok koreňa. Sadíme ho na jeseň alebo skoro na jar, no chren je nenáročný, a tak sa ujme aj po zvyšok roka, dokonca i počas miernej zimy. Potrebuje ľahkú, dobre vyživenú a priepustnú pôdu. Nebude sa mu dariť v ťažkej ílovitej zemi. Vyčleňte mu miesto pri plote alebo niekde na kraji záhrady, pretože sa rýchlo rozrastá. Vyhovuje mu slnko alebo polotieň. Chren je trvalka a bude vás zásobovať celé desaťročia. Chren môžete skladovať v chladničke alebo nechať na zimu v zemi.

pažítka Čítajte aj Posilňuje imunitu, srdce aj kosti a bráni vzniku rakoviny. Nenápadná zelenina vás prekvapí účinkami podobnými cesnaku

Burina alebo liečivka?

Mnohí ľudia ho dnes považujú za burinu, no kedysi sa pestoval zámerne ako zelenina a liečivá rastlina. Užitočné látky sa nachádzajú v celej rastline, no najmä koreň pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Je silným posilňovačom imunity a pôsobí antibakteriálne. Jeho antibiotické vlastnosti pomáhajú pri liečbe zápalu močových ciest. Podporuje trávenie, srdce, fyzický výkon aj dýchanie. Má minimum kalórií, žiadny tuk a výborne sa s ním chudne.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #burina #chren #koreňová zelenina #liečivka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december