Oveľa menej známa ako žihľava, ale rovnako účinná! Postará sa o krásne vlasy, vylieči bolesti v krku, nakopne metabolizmus a prečistí krv

Práve vzhľad dal tejto liečivej byline meno. Hluchavka biela sa totiž nápadne podobá žihľave, ale na rozdiel od nej nepŕhli, je teda „hluchá“. Liečivé účinky majú kvety aj vňať, ktoré sa zbierajú od apríla po celé leto. Vo fytoterapii nemá hluchavka takú bohatú minulosť ako iné liečivé rastliny. Keď ju začali bylinkári používať, ordinovali ju najmä ako prostriedok na ženské ťažkosti.

24.01.2023 15:00
hluchavka biela Foto:
debata

Rozprúdi metabolizmus a zmierni bolesti

Hluchavka sa okrem ženských problémov používa aj pri kožných a pľúcnych ochoreniach, pri bolestiach v krku a pri chudokrvnosti. Rovnako ako žihľava je vhodná na jar na „prečistenie“ krvi. Hluchavka je dobrým pomocníkom pri zápaloch ústnej dutiny a ochoreniach horných dýchacích ciest. Čaj z hluchavky zmierni predmenštruačné bolesti aj nepríjemný výtok. Pomáha aj rozprúdiť metabolizmus a celkovo je vhodný pri tráviacich ťažkostiach.

nechtík Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Dá sa použiť aj zvonka

Hluchavka je vhodná aj na použitie zvonka. Kedy? Pri hemoroidoch, kožných ekzémoch, povrchových zápaloch kože a ľahkých popáleninách. Stačí si urobiť zápar a následne ho použiť buď do kúpeľa alebo na obklady. A ešte jedna zaujímavosť. Z vňate hluchavky sa dá získať prírodné žlté farbivo, preto sa kedysi hluchavka používala ako preliv na plavé vlasy.

Ako pripraviť čaj z hluchavky

Tri gramy bylinky (asi 5 čajových lyžičiek) zalejeme pollitrom vriacej vody. Necháme desať minút postáť a pijeme trikrát denne. Hluchavku si môžeme nazbierať alebo kúpiť v lekárni, kde sa väčšinou predáva v čajových zmesiach spolu s inými bylinkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #metabolizmus #žihľava #liečivá bylina #hluchavka biela #ženské problémy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december