Jedna z najstarších liečivých rastlín má priam zázračné účinky. Lieči dýchanie aj trávenie. Škoda, že sme na ňu zabudli

Po celé leto, od júna až do septembra, môžeme najmä popri plotoch a na rumoviskách zbierať nenápadnú liečivú rastlinu s názvom jablčník obyčajný. Podobá sa na hluchavku. Vzhľadom síce nezaujme, no je vysoko cenená pre jej liečivé účinky. Preto sa oplatí pestovať ju v záhrade, kde je stále poruke.

25.01.2023 06:00
jablčník obyčajný Foto:
Z jablčníka zberajte kvitnúcu vňať od júna do septembra. Sušte ju v tieni alebo v sušičke najviac pri 40 °C.
debata (1)

Pri diétach radšej opatrne

Z rastliny sa na liečebné účinky využívajú listy a kvitnúce vrcholky. Môžete po nich siahnuť, keď vás trápi kašeľ a rôzne ochorenia dýchacích ciest. Úľavu prináša aj astmatikom, kedysi sa jablčník dokonca používal pri liečbe tuberkulózy. Rastlina však pomáha aj pri zmierňovaní mnohých iných ťažkostí. Výborná je pri žalúdočných problémoch aj ochoreniach žlčníka či pečene. Nie je však vhodná pri diétach, pretože podporuje chuť do jedla. Rastlina tiež posilňuje imunitu, štítnu žľazu aj cievy. Pôsobí protizápalovo a má aj mierne antibiotické účinky.

hluchavka biela Čítajte aj Oveľa menej známa ako žihľava, ale rovnako účinná! Postará sa o krásne vlasy, vylieči bolesti v krku, nakopne metabolizmus a prečistí krv

Prečo práve jablčník?

Jablčník má jemne plstnaté listy. Keď ich pošúchate medzi prstami, ucítite vôňu jabĺk. Podľa toho dostala rastlina svoje pomenovanie. Vďaka mnohým liečivým účinkom sa zvykne nazývať aj samaritánka. Jablčník dorastá do výšky približne pol metra, potrebuje svetlo a teplo, inak nie je náročný na pestovanie. Výborne sa mu darí pri plotoch a ohradách. Vyhovujú mu teplé oblasti juhu Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pečeň #žlčník #cievy #žaludočné problémy #liečivá rastlina #jablčník obyčajný
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december