Pre niekoho burina, pre iného super liek. Keď budete nabudúce plieť, odložte si túto rastlinu bokom, môže sa vám v chorobe hodiť

V záhradách sa rýchlo šíri, dokáže sa pretlačiť aj cez rozpukaný asfalt, betón a dlažbu. Kto sa raz dal do boja s touto burinou, ten vie, že pýr plazivý je nezmar. Záhony sa od neho síce snažíme vyčistiť, no rastlín sa netreba bezhlavo zbavovať. Pýr je totiž aj liečivý a môže nám pomôcť.

25.01.2023 15:00
pýr Foto:
debata

Močáky sú s ním v bezpečí

Jeden z jeho najvýraznejších liečivých účinkov súvisí s močovými cestami. Pýr je močopudný a pomáha pri obličkových kolikách a problémoch s močovým ústrojenstvom. Pôsobí ako čistička obličiek a dokáže prispieť k zlikvidovaniu piesku a kameňov v tomto orgáne aj v močovom mechúre. Takisto pomáha telu vylúčiť odpadové látky, čo prospieva napríklad ľuďom, ktorí dlhodobo užívajú silné lieky alebo podstupujú náročnú liečbu.

hluchavka biela Čítajte aj Oveľa menej známa ako žihľava, ale rovnako účinná! Postará sa o krásne vlasy, vylieči bolesti v krku, nakopne metabolizmus a prečistí krv

Prospieva aj koži a srdcu

Pýr znižuje cholesterol v krvi, pomáha pri reume a dne, ozdravuje pečeň. Zvyšuje imunitu, je vhodný aj pri chorobách dýchacích ciest a chronických kožných ochoreniach, ako sú ekzémy, psoriáza alebo akné. Podzemky pýru zbierame v apríli alebo v lete po dozretí semien a usychaní rastliny. Koreň dobre očistíme, usušíme a narezaný uskladníme.

Ako pripraviť liečivý odvar z pýru

Jednu polievkovú lyžicu sušeného podzemku zalejeme štvrť litrom vody a privedieme do varu. Varíme približne päť minút, môžeme aj dlhšie, no nie viac ako desať minút. Necháme vychladnúť a po vychladnutí pijeme šálku liečivého odvaru trikrát denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #srdce #cholesterol #močový mechúr #reuma #obličky #pýr
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december