Ľahko sa pestuje, dlho kvitne. Výrazne posilňuje imunitu, hojí rany a dokáže aj mierniť bolesti

Už indiánske kmene Severnej Ameriky si cenili túto rastlinu pre jej liečivé účinky. Oveľa neskôr moderná farmácia potvrdzuje, že echinacea purpurová obsahuje mnoho vysoko aktívnych látok a jej sila je v ich spoločnom účinku. Liečivé účinky má celá rastlina, teda kvety, listy aj korene. No v koreni je účinných látok predsa len najviac. Koreň echinacey sa zbiera na jeseň po odkvitnutí kvetu.

26.01.2023 06:00
echinacea Foto:
debata

Aké podmienky potrebuje

Rastline vyhovuje slnečné miesto, dokáže sa vysporiadať aj s polotieňom. Pôda by mala byť dobre vyživená a vlhká, no nie premáčaná. Echinacea zvládne skôr preschnutie ako premáčanie. Nie je náročná na pestovanie, netrápia ju choroby ani škodcovia. Na jar rastlinu prihnojíme kompostom, počas zelenej sezóny ju chránime pred burinou a priebežne odstraňujeme odkvitnuté kvety. Skoro na jar ju môžeme rozmnožovať trsmi. Pokiaľ má echinacea vhodné podmienky, dokáže sa rozmnožovať aj samovýsevom.

pažítka Čítajte aj Posilňuje imunitu, srdce aj kosti a bráni vzniku rakoviny. Nenápadná zelenina vás prekvapí účinkami podobnými cesnaku

Vzpruha pre imunitu

Echinacea dorastá do výšky okolo jedného metra. Je jednou z najdlhšie kvitnúcich trvaliek, krásne vynikne v strede záhonov alebo ako pozadie v kombinácii s inými trvalkami. Jej typické purpurové kvietky dobre poznáme v súvislosti s posilňovaním imunity. Echinacea je totiž pre našu imunitu mimoriadne prospešná. Pôsobí ako prírodné antibiotikum a dokáže bojovať aj proti vírusom.

Pomáha pri rôznych ťažkostiach

Okrem toho, že výrazne podporuje fungovanie imunitného systému, je echinacea prospešná aj pri hojení poranení a rán a mierni bolesti. Pomáha pri kŕčových žilách, hemoroidoch a vredoch predkolenia. Echinaceu môžeme užívať aj dlhodobo, a to jeden až tri mesiace. Počas obdobia respiračných ochorení je možné zvyčajnú dávku zdvojnásobiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #echinacea #respiračné ochorenia #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december