Darí sa jej v tieni, vyzerá aj vonia krásne. A ešte je aj liečivá!

Kde sa raz fialka dostane, tam sa o krátky čas rozprestrie celý fialový koberec. Na záhone sa fialka po zakorenení šíri svojimi plazivými úponkami, v kvetináči vyzerá pekne v skupinkách. Medzi najznámejšie a v našich záhradách najčastejšie sa vyskytujúce patrí fialka voňavá, fialka psia a fialka ostrohatá. Fialkám sa darí najlepšie v tieni, napríklad pod korunami stromov.

27.01.2023 06:00
fialka Foto:
debata

Pomáha pri mnohých neduhoch

Každá časť fialky obsahuje veľa účinných látok, ktoré nám pomáhajú pri prekonávaní rôznych zdravotných ťažkostí. Pri ochoreniach dýchacích ciest účinkuje proti kašľu, má aj močopudné účinky a blahodarne pôsobí na cievy. Zlepšuje využitie vitamínu C v ľudskom tele. Má využitie aj v kuchyni. Čerstvo odtrhnuté lístky môžeme pridať do jarnej polievky, no nie viac ako lyžicu, aby ste si neprivodili žalúdočné problémy. Z fialkovej vody a včelieho medu sa dá vyrobiť výborný fialkový med.

echinacea Čítajte aj Ľahko sa pestuje, dlho kvitne. Výrazne posilňuje imunitu, hojí rany a dokáže aj mierniť bolesti

Kedy začať so zberom

Lístky fialky môžete zbierať veľmi skoro na jar, už v marci alebo apríli. Kvety sú dobré pri kožných problémoch a ťažko sa hojacich rankách. Fialové kvietky sú výborným kozmetickým prostriedkom. Azda ich najznámejší účinok je pri kašli. Liečivú silu fialiek umocníte, keď ich zmiešate s podbeľom a pľúcnikom lekárskym.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kašeľ #ochorenia dýchacích ciest #fialka voňavá #fialkový med
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december