Bohatý na vitamíny, vypestujete ho kdekoľvek. Znižuje riziko rakoviny, chráni srdce a dá sa s ním aj schudnúť

V našich končinách je súčasťou stravy približne päťtisíc rokov, no už dávno predtým sa hrach pestoval na Blízkom východe, odkiaľ sa rozšíril aj do Európy. Hrach siaty je jednoročná popínavá rastlina, ktorá v závislosti od druhu dorastá do výšky od 30 centimetrov do dvoch metrov. V máji sa na rastline objavia biele kvety, z ktorých sa vyvinú zelené struky. V nich sa nachádza do desať semienok hrachu. Na konzumáciu sú vhodné tri druhy: hrach obyčajný, cukrový a dreňový.

27.01.2023 15:00
hrach Foto:
debata (1)

Neznesie sa s každou rastlinou

Hrach sa hodí na skorý výsev ako prvá plodina. Pestuje sa pred obilninami, no neznesie susedstvo príbuzných plodín ani ľuľkovitých rastlín. Aby bol hrach zdravý a dával bohatú úrodu, na rovnaké miesto by sme ho mali siať po troch až piatich rokoch. Hrach môžeme vysievať priamo na záhon alebo predpestovať sadenice. Predpestovanie je vhodné približne dva týždne pred sadením. Siať môžeme už pri teplotách okolo 5 stupňov.

Okopávať, polievať, podopierať

Hrach potrebuje pravidelné okopávanie, po 14 dňoch od vzídenia ho začneme kopcovať, aby mali rastliny oporu. Ako podpera rastlín dobre poslúžia lieskové prúty. Pôda má byť spočiatku mierne vlhká, neskôr rovnomerne vlhká, a to najmä vtedy, keď začne hrach kvitnúť. Počas pestovania nepotrebuje hrach hnojenie, pretože vďaka hrčkám dusíkatých baktérií na koreňoch sa dokáže sám zásobiť výživnými látkami.

chren Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu: Posilňuje imunitu, srdce, chráni telo pred rakovinou. Ničí baktérie a ešte vám aj pomôže schudnúť

Prečo je taký zdravý

Hrach je jeden z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín. Bielkoviny spolu s vlákninou podporujú pocit plnosti, preto je hrach vhodný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Je aj plný vitamínov a minerálov, vďaka čomu nám udržiava dobrú náladu a nielen duševnú, ale aj telesnú sviežosť. Udržiava hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie srdca a ciev. Znižuje riziko rakoviny aj vzniku zápalov v tele, no treba ho konzumovať pravidelne. Vďaka hrachu budete mať silnú imunitu a zdravú pokožku aj kosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vláknina #bielkoviny #hrach siaty #dusíkaté baktérie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december