Keď ju vysadíte na záhon, rýchlo zamorí celú záhradu. No v kvetináči je užitočná a má aj jedinečné liečivé účinky

Darí sa jej najmä na slnku, no vyhovuje jej aj polotieň. Mäta pieporná nie je náročná na pôdu, no vyschnutá zemina jej nevyhovuje. Mäta je taká agresívna, že jej korene sa za niekoľko týždňov rozšíria po celom záhone. Preto je lepšie vysádzať ju do veľkých črepníkov, zabránime tak jej expanzii.

29.01.2023 06:00
mäta Foto:
debata

Čo ďalej s črepníkmi

Nádoby s vysadenou mätou zakopeme do pôdy a necháme prečnievať asi päť centimetrov. Každú jeseň črepník vykopeme a odrežeme korene, ktoré prerástli cez drenážne otvory. Každé tri roky mätu presadíme. Rozrastanie koreňov môžeme obmedziť aj tak, že okolo trsu mäty zatlačíme do pôdy mechanickú prekážku, napríklad škridly. Na vytvorenie nového mätového záhona získame niekoľko mätových koreňov a znovu ich vysadíme. V prvom roku nezbierame veľa lístkov z rastliny, aby sme ju neoslabili.

chren Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu: Posilňuje imunitu, srdce, chráni telo pred rakovinou. Ničí baktérie a ešte vám aj pomôže schudnúť

V kuchyni je hviezda

Mäta neslúži len na prípravu osviežujúceho čaju alebo limonád. Dá sa použiť na prípravu atraktívnej mätovej omáčky, želé alebo sa môže pridať k zelenine, hodí sa najmä k hrachu alebo rajčiakom. Konárik mäty vložte do suchého hrachu ešte pred uskladnením alebo do vrecka s čerstvým hrachom prv, než ho dáme zmraziť. Mäta je výborná aj v likéroch, nátierkach, zmrzline a dezertoch, a tiež v kombináciách so syrmi a mäsom.

Pomáha nám udržať zdravie

Mäta je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá rastlina. Známe sú jej priaznivé účinky na trávenie: Zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nevoľnosti, kŕčom, povzbudzuje činnosť žlčníka, žalúdka a pečene. Má aj protizápalové účinky a je výborným pomocníkom, keď vás trápi kašeľ a ochorenia dýchacích ciest.

Video
Jednoduchý a rýchly krém s ovocím v dvojfarebnom prevedení nám pripravila Petra Maxin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dezert #trávenie #mäta #zmrzlina #mätový čaj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december