Presýpame ho len tak pomedzi prsty, a pritom je to účinný liek. Dá sa kúpiť za pár centov, ale doma vypestovaný chutí aj vonia inak

Čiastočne odolná letnička majorán záhradný dorastá do výšky štrvť až pol metra. Ak si ho chcete dopestovať doma, skoro na jar zmiešajte semená s jemným pieskom a vysejte do misiek s vlhkým výsevným substrátom. Misky postavte do skleníka alebo na okno. Keď pôda vyschne, zvlhčujte ju, až kým vyklíčia semená. Začiatkom leta vysaďte priesady na slnečné a chránené miesto alebo ich pestujte v črepníkoch a na jeseň preneste dovnútra. Môžu vydržať aj cez zimu.

29.01.2023 15:00
majorán Foto:
debata (3)

Doktor majorán

Majorán je nielen obľúbenou koreninou, ale aj účinnou liečivou bylinkou. Podporuje trávenie, preto sa pridáva napríklad do ťažších a sýtych mäsových jedál a výrobkov, ako sú fašírky, klobásy alebo guláš. Jedlám dodáva výraznú arómu aj chuť. Má aj močopudné účinky, uvoľňuje hlieny a celkovo pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Upokojuje nervy, zmierňuje kŕče, či už žalúdočné alebo menštruačné. Vo forme obkladu pomáha hojiť rany.

štiav Čítajte aj Obyčajná lacná zelenina a zároveň super liek: funguje ako prírodné antibiotikum a má aj protirakovinové účinky

Príbuzný zo Stredomoria

Keď sa v receptoch uvádza oregano, ide o pamajorán obyčajný. Oregano a majorán patria do rovnakého botanického rodu. Oregano je najštipľavejší a najvýraznejší pamajorán. Ak ho vysejete pozdĺž záhradného chodníka, jeho aromatické listy budú pri dotyku uvoľňovať príjemnú vôňu. Jeho chuť je ešte výraznejšia, keď rastie na priamom slnku tak, ako zvykne vo svojej stredomorskej domovine.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #majorán #korenina #oregano #liečivá bylinka #pamajorán
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december