Doktor majorán
Majorán je nielen obľúbenou koreninou, ale aj účinnou liečivou bylinkou. Podporuje trávenie, preto sa pridáva napríklad do ťažších a sýtych mäsových jedál a výrobkov, ako sú fašírky, klobásy alebo guláš. Jedlám dodáva výraznú arómu aj chuť. Má aj močopudné účinky, uvoľňuje hlieny a celkovo pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Upokojuje nervy, zmierňuje kŕče, či už žalúdočné alebo menštruačné. Vo forme obkladu pomáha hojiť rany.

Príbuzný zo Stredomoria
Keď sa v receptoch uvádza oregano, ide o pamajorán obyčajný. Oregano a majorán patria do rovnakého botanického rodu. Oregano je najštipľavejší a najvýraznejší pamajorán. Ak ho vysejete pozdĺž záhradného chodníka, jeho aromatické listy budú pri dotyku uvoľňovať príjemnú vôňu. Jeho chuť je ešte výraznejšia, keď rastie na priamom slnku tak, ako zvykne vo svojej stredomorskej domovine.