Vysaďte ju včas
Ak sa dá pôda spracúvať, šalotku môžeme v teplejších oblastiach vysádzať od konca decembra a v chladnejších oblastiach až do konca marca. Jedinou výnimkou je odroda Sante, ktorá sa nesmie vysádzať skôr ako v polovici apríla, čím sa zmenší riziko vybiehania do kvetu. Šalotku môžeme pestovať aj zo semena, vtedy je menej náchylná na choroby a odolná proti vybiehaniu do kvetu. Semená vysievame v marci asi dva centimetre od seba, po vzídení semenáčikov ich vyjednotíme na päť centimetrov. Von ich vysádzame v apríli.

Zbierame listy aj plody
Šalotka potrebuje výdatné zalievanie, aby sa ujala. Krehká zelená vňať šalotky je ideálna do šalátov, má podobnú chuť ako jarná cibuľka alebo pažítka. Vňať môžeme zbierať celú jar. Keď vrcholčeky šalotky začnú v júli žltnúť, opatrne ju vidlami nadvihneme, aby sa pretrhli korene, čo urýchli dozrievanie. Keď vňať zhnedne a začne vysychať, cibule úplne vykopeme a rozložíme po povrchu pôdy, aby vyzreli. Tieto práce robíme, keď je sucho a slnečno.
Nielen chutná, ale aj zdravá
Šalotka má jemnejšiu chuť ako cibuľa, preto je vhodná napríklad do šalátov. Okrem lahodnej, no stále dosť pikantnej chuti má šalotka aj liečivé účinky, pretože obsahuje mnoho užitočných látok. Napríklad fytonutrienty bojujú proti zápalom v tele a podporujú činnosť pečene. Šalotka ďalej bráni rozvoju cukrovky 2. typu a môže pôsobiť aj ako prevencia rakoviny. Obsahuje dôležité vitamíny a minerály. Jej nesporným pozitívom je aj to, že pri tepelnej úprave nestráca veľa živín.