Bojovníčka proti rakovine a zápalom: Vydrží viac než cibuľa a chutí lepšie

Cibuľu šalotku by sme mali vysádzať skoro, kým je pôda ešte chladná. Pri prvom rýľovaní zapracujeme do pôdy veľké množstvo dobre rozloženej organickej hmoty a niekoľko dní pred vysádzaním rozhoďte po celom záhone dostatok kombinovaného hnojiva. Cibule vysádzajte 20 centimetrov od seba do riadkov tak, aby ich vrcholce boli tesne pod povrchom pôdy. Medzi riadkami nechajte medzery 30 centimetrov.

30.01.2023 06:00
šalotka Foto:
debata (2)

Vysaďte ju včas

Ak sa dá pôda spracúvať, šalotku môžeme v teplejších oblastiach vysádzať od konca decembra a v chladnejších oblastiach až do konca marca. Jedinou výnimkou je odroda Sante, ktorá sa nesmie vysádzať skôr ako v polovici apríla, čím sa zmenší riziko vybiehania do kvetu. Šalotku môžeme pestovať aj zo semena, vtedy je menej náchylná na choroby a odolná proti vybiehaniu do kvetu. Semená vysievame v marci asi dva centimetre od seba, po vzídení semenáčikov ich vyjednotíme na päť centimetrov. Von ich vysádzame v apríli.

štiav Čítajte aj Obyčajná lacná zelenina a zároveň super liek: funguje ako prírodné antibiotikum a má aj protirakovinové účinky

Zbierame listy aj plody

Šalotka potrebuje výdatné zalievanie, aby sa ujala. Krehká zelená vňať šalotky je ideálna do šalátov, má podobnú chuť ako jarná cibuľka alebo pažítka. Vňať môžeme zbierať celú jar. Keď vrcholčeky šalotky začnú v júli žltnúť, opatrne ju vidlami nadvihneme, aby sa pretrhli korene, čo urýchli dozrievanie. Keď vňať zhnedne a začne vysychať, cibule úplne vykopeme a rozložíme po povrchu pôdy, aby vyzreli. Tieto práce robíme, keď je sucho a slnečno.

Nielen chutná, ale aj zdravá

Šalotka má jemnejšiu chuť ako cibuľa, preto je vhodná napríklad do šalátov. Okrem lahodnej, no stále dosť pikantnej chuti má šalotka aj liečivé účinky, pretože obsahuje mnoho užitočných látok. Napríklad fytonutrienty bojujú proti zápalom v tele a podporujú činnosť pečene. Šalotka ďalej bráni rozvoju cukrovky 2. typu a môže pôsobiť aj ako prevencia rakoviny. Obsahuje dôležité vitamíny a minerály. Jej nesporným pozitívom je aj to, že pri tepelnej úprave nestráca veľa živín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #jarná cibuľka #šalotka #fytonutrienty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december