Ušetríte peniaze a ešte sa aj zabavíte. Ako lacno a ľahko založiť doma letničkovú škôlku

Lisované rašelinovo-celulózové alebo kokosové tablety z obchodu na to nepotrebujete. Čo si na sklonku zimy predpestujete, to na štartovej čiare exteriérovej sezóny nájdete: letničky zažiaria skôr a dlhšie vás budú tešiť. Na výrobu zakoreňovačov zužitkujte dennú tlač s pomocou nádoby s výškou zhruba tucet centimetrov a priemerom okolo štyroch centimetrov.

30.01.2023 15:00
letničky Foto:
debata

Centimeter hore-dolu neriešte

Na začiatok si z novín pripravte dvojvrstvové komponenty s rozmermi približne 30 × 12 centimetrov, pričom jedna dlhšia strana vznikne preložením papiera, čiže má spoj. Rolovaním zabaľte polovicu nádoby – môže ňou byť prázdna soľnička. Otvorená strana pohára sa má ocitnúť vnútri rolky a smerovať od pozdĺžne spojených, respektíve nerozdelených vrstiev papiera. Následne poprehýbajte pretŕčajúce noviny do otvoru v nádobe, opatrným tlakom vyformujte a pohár vytiahnite. Vznikne originálna valcovitá výsevná miska s výškou na úrovni 6 centimetrov a spomenutým priemerom asi 4 centimetrov. Plus-mínus jeden centimeter však vôbec neriešte. Mierna odchýlka nemá vplyv na výsledok pestovania.

muškáty Čítajte aj Ako lacno vypestovať najkrajšie muškáty: super tipy na sadenie, hnojenie, polievanie a inú starostlivosť

Ide to aj bez pikírovania

Svojpomocne zmajstrované tégliky z novín naplňte zeminou. Na kvalitnom substráte nešetrite: netreba ho veľa a pri tejto zložke pestovateľskej škôlky sa nevypláca okresávať náklady. Použite kvalitnú pôdu špeciálne určenú práve na predpestovanie. Má jemnú štruktúru a účelovo upravené pH i ďalšie vlastnosti vrátane obsahu živín. Poukladajte papierové sadbovače z vlastnej produkcie do miniskleníka, na ktorý pokojne môžete zmeniť napríklad vyradenú plastovú debničku na úrodu. Záleží na odporúčaniach v súvislosti s danou vegetáciou, ale ak ju nevysejete príliš nahusto, ba dokonca sa obmedzíte na jeden kus v každej nádobke, vyhnete sa neskoršiemu prácnemu pikírovaniu. Úmernou nevýhodou je, že musíte rátať so značným percentom papierových modulov bez vyklíčených rastliniek.

echinacea Čítajte aj Ľahko sa pestuje, dlho kvitne. Výrazne posilňuje imunitu, hojí rany a dokáže aj mierniť bolesti

Skleník alebo široký parapet

Hotovú škôlku zavlažte vodou prostredníctvom rozprašovača, aby sa osivo nevyplavilo. Položte ju na teplé a svetlé stanovište. Ak ním nie je skleník, ako interiérová náhrada dobre poslúži dostatočne široký parapet. V takom prípade však nezabudnite prekryť výsev sklom alebo transparentnou fóliou. Okrem pravidelnej zálievky občas doprajte aranžmánu čerstvý vzduch. Bez vetrania má substrát tendenciu chytať pleseň. Dôležité je to predovšetkým po vzídení flóry, lebo dovtedy sa proti plesni dá preventívne aplikovať ocot formou aerosólu.

Žiadne negatívne dopady na prostredie

Po vzídení môžete dorast presunúť na trochu chladnejšie miesto, ale pri zachovaní prísunu svetla, aby sa prehnane nevyšvihol na úkor svojho mocnenia. Biodegradovateľné papierové sadbovače oceníte pri sťahovaní predpestovanej vegetácie do voľnej pôdy. Môžete ich totiž spolu s kompletným obsahom bez ďalších úkonov preložiť do vyhĺbených jamiek. Noviny sa postupne rozložia bez akýchkoľvek negatívnych dopadov na prostredie a flóru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #noviny #letničky #výsev #zemina #substrát #zakoreňovače
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december