Nepotrebuje rez ani hnojenie: Vždyzelený ker čo skrášli každú záhradu i terasu a znesie aj tuhé mrazy

Vzrastom môže byť menší aj väčší, no celkovo ide o kompaktný ker vhodný nielen do záhrady, ale aj na balkón. Pokiaľ sa rozhodnete pre hebe, na výber máte desiatky druhov a kultivarov. Hebe sa dá tvarovať, no nie je to nevyhnutné, pretože pekný guľovitý tvar vytvára táto rastlina aj sama počas svojho pomalého rastu.

31.01.2023 15:00
hebe Foto:
debata

V našich podmienkach môžeme pestovať nízke kry hebe, ktoré dobre poslúžia ako lem chodníkov, trvalkových záhonov alebo sa hodia aj pod vyššie dreviny. Zakrsnuté drobnolisté druhy dosahujú výšku okolo 30 centimetrov a dobre znášajú aj tuhšiu zimu v našich podmienkach. Rozhodne im však prospeje, keď ich pred silným mrazom ochránite netkanou textíliou alebo čečinou. Hebe síce nie je známa svojou dlhovekosťou, no pri dobrej starostlivosti vás bude tešiť celé roky.

Nie všetky znesú zimu

Kým drobnolisté druhy hebe nemajú problém vydržať aj tuhšie zimy, širokolisté druhy treba pred chladom a mrazmi dobre chrániť. Preto ich pestujeme v nádobách a na zimu prenášame dovnútra. Odmenia sa nám peknými listami a bielymi, ružovkastými alebo fialovými kvetmi. Hebe potrebuje dobre priepustnú a nie veľmi vyživenú pôdu. Hebe môžeme vysádzať na jar, koncom leta aj na jeseň, no najlepšia je jarná výsadba, pretože sa rastliny stihnú do zimy dobre zakoreniť.

lipka africká Čítajte aj Hustý vždyzelený ker čo rýchlo rastie, čistí vzduch v miestnosti a pomôže vám zbaviť sa alergickej nádchy

Hnojiť ani rezať netreba

Hebe potrebuje slnko a dostatok vlahy, no treba dávať pozor na zimné premokrenie, ktoré rastline neprospieva. Záhradkárov isto poteší, že rastlina nevyžaduje hnojenie ani rez, ktorý by ju mohol dokonca zahubiť. Na pestovanie hebe je ideálne svetlé chránené miesto. Bohatý výber kultivarov ponúka rôzne farby a odtiene listov i kvetov. Niektoré kultivary majú také drobné a ku konárom priliehajúce listy, že vyzerajú ako ihličnany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #rez #vždyzelená rastlina #hebe
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december