Zver stráca plachosť, záhrady berie ako pozvánky na hostinu. Ako chrániť ovocné stromy a zachrániť tie, ktoré už zver ohrýzla?

Záhradkári aj vinári pozorujú v posledných rokoch čoraz viac útokov zveri na rastliny. Diviaky, srnčia zver, líšky či zajace strácajú prirodzenú plachosť a odvažujú sa priblížiť bezprostredne k ľudským obydliam. Ich cieľom je nájsť mladé výhonky, puky aj iné časti rastlín a zasýtiť sa v čase, keď im príroda iné možnosti nedáva. Problém však je, že si tento zvyk zachovávajú už aj v iných ročných obdobiach.

01.02.2023 06:00
zver Foto: ,
debata (2)

Zvierací návštevníci znemožňujú zničeným rastlinám rásť, kvitnúť, tvoriť semená. V obžratých rastlinách nemôže prebiehať fotosyntéza a tak sú nájazdy zveri pre záhradu doslova ničivé. Preto je potrebné vyskúšať všetky dostupné spôsoby na odháňanie zveri. Jedna z najdôležitejších ochrán záhrady je plot. Hustý živý plot z trnky, hlohu alebo dráča zabráni zveri dostať sa na pozemok. Spoľahlivý je aj drevený alebo iný plot, no musí byť vysoký aspoň 1,7 metra. Dobré je, keď je v spodnej časti zahustený, aby sa do záhrady nedostali ani menšie zvieratá.

Čo ešte pomáha

Zver vraj neznáša pach ľudských vlasov či ovčej vlny, preto sa niektorým záhradkárom osvedčilo rozsypať okolo pozemku ostrihané vlasy, nosené odevy alebo aj psiu srsť. Diviaky dokáže odplašiť pach síry. Existujú aj prípravky s rôznymi pachmi, ktoré sú pre zver nepríjemné. Ich nevýhoda je v tom, že časom si na ne zver zvykne. Takisto nie všetky zvieratá reagujú na ultrazvukové signály z elektronických odplašovačov.

ríbezľa krvavá Čítajte aj Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Škody môžu byť fatálne

Keď sa už zver do záhrady dostane, dokáže napáchať veľké škody. Na kmeňoch ovocných stromov a stromčekov ohrýza kôru, čím preruší zásobovanie vlahou medzi koreňmi a výhonkami. Ohryzený stromček môže potom celkom vyschnúť. Šanca na záchranu takto poškodeného stromčeka spočíva vo vrúbľovaní, ktorým premostíme miesta s ohryzenou kôrou.

Ako zachrániť ohryzený stromček

  • Okraje ohrazenej kôry zarovnáme ostrým nožom.
  • Narežeme vrúble, počet závisí od hrúbky kmeňa. Vrúble by mali mať takú dĺžku, aby sme ich mohli zasunúť pod zrezanú kôru.
  • Obidva konce vrúbľov zašpicatíme.
  • Uvoľníme kôru zrezaných okrajov tak, aby sa pod ňu dali zasunúť vrúble. Tie musia po zasunutí pevne držať.
  • Miesta medzi vrúbľami a holým kmeňom zafixujeme štepárskym voskom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #škody #zver #ovocné stromy #vrúbľovanie #živý plot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december