Šíri sa ako oheň a páli rovnako. Prečo je teda prítomnosť tejto buriny v záhrade taká vítaná?

Je veľmi užitočná pre záhradu, tak ako je prospešná a liečivá pre ľudí. Pokiaľ rastie žihľava na slnečnom mieste, dokáže privábiť do záhrady motýle aj lienky, nenásytné požieračky škodlivých vošiek. Keď sa chystáte vysádzať nové rastliny, pozrite sa, kde rastie žihľava. Vyhľadáva totiž pôdy s vysokým obsahom dusíka, a teda je indikátorom úrodnosti pôdy.

01.02.2023 15:00
žihľava Foto:
debata

Má samé plusy

To, že žihľava ukazuje na úrodnosť pôdy, dobre vedia aj archeológovia. Na základe tohto poznatku považujú prítomnosť žihľavy za predzvesť pravdepodobného dávneho osídlenia. Žihľavu môžete vykopať a na jej mieste pestovať listovú zeleninu, ktorej sa darí práve v pôde s vysokým obsahom dusíka. Žihľava má aj iné plusy. Dá sa z nej vyrobiť výborné hnojivo na zalievanie rastlín a je aj výborným zdrojom minerálnych látok pre komposty. Do kompostu však nepatrí jednoročná žihľava ani podzemky trvácej žihľavy.

pestrec Čítajte aj Lieči ľudí aj rastliny: Podporuje činnosť pečene, orchidey zbavuje škodcov a udržiava ich v zdraví

Pomáha aj ovociu

Žihľava prospieva aj ovociu. Čiastočne zrelé jablká a hrušky dozrejú a zmäknú oveľa rýchlejšie, keď sa uložia do vrstvy žihľavy. Rovnaký efekt dosiahnete, keď naplníte žihľavou papierové vrecko a pridáte doň nezrelé ovocie. Ovocie treba denne kontrolovať a zrelé plody vyberať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #žihľava #lienky #úrodnosť pôdy #kompost #vošky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december