Plánujete na jar zmeny v záhrade? Tu je šesť krokov, ktorých sa treba držať, aby ste neboli sklamaní

Predovšetkým je potrebné záhradu vyčistiť. Ak je záhrada nová, odstránime stopy po stavebnej činnosti. Pokiaľ ide o založenú záhradu, treba z nej odstrániť nepotrebné rastliny, polámané dreviny alebo časti plota a ďalší nežiaduci odpad. Niekde bokom si odkladáme kamene, tehly a betónové dlaždice, ktoré môžeme neskôr využiť na budovanie chodníka alebo drobných prvkov.

02.02.2023 06:00
záhrada Foto:
debata

Pripravíme zeminu

Druhým dôležitým krokom je prekopanie a vyčistenie zeminy na miestach, kde je to potrebné. Odstránime kusy tehly, burinu, korene a kamene. Prenesieme zeminu potrebnú na vyvýšené záhony, zarovnávanie terénu alebo budovanie jazierka, prípadne schodov. Tretím krokom je oprava trvalých súčastí záhrady, ktoré v nej ostávajú. Môže ísť o vnútorné steny, bazén, chodníky, schody atď. Ešte pred vybudovaním cestičiek a dláždených plôch položte potrebné inštalácie na vonkajšiu kanalizáciu a elektrické osvetlenie.

kokorík Čítajte aj Máte v záhrade prázdne, hluché miesta? Premeňte ich na top zóny! Poradíme, ako na to a čím prekryť holú pôdu

Vysádzame a upravujeme

Ďalej je potrebné pripraviť plochy, kde budeme vysádzať rastliny. Pôdu vyčistíme a obohatíme organickou hmotou. Pôdu, ktorú sme doviezli alebo preniesli, necháme uľahnúť. V piatom kroku pripravíme plochy na položenie alebo výsev trávnika. Na nový trávnik nevstupujeme. Šiestym krokom sú posledné úpravy. Postavíme okrasné prvky ako sochy, nástenné dekorácie, rozostavíme nádoby a záhradný nábytok. Vysadíme malé kríky, trvalky, letničky a cibuľoviny. Očistíme a naplníme jazierko, po týždni ho vysadíme rastlinami a po dvoch týždňoch rybami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dreviny #rastliny #záhradný nábytok #zemina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december