Krásne voňajú, dobre vyzerajú a z ich plodov urobíte fantastickú marmeládu. V zime sú izbovými rastlinami, na leto ich môžete presunúť von

Sú o niečo otužilejšie ako citrónovníky, znesú aj jeden či dva stupne pod nulou. Prezimovať musia v skleníku, ale od mája do septembra môžu byť mini pomarančovníky umiestnené vonku, či už v záhrade alebo na terase, prípadne balkóne. Tieto malé pomarančovníky, nazývané aj kalamondinské, narastú do výšky asi 50 centimetrov.

02.02.2023 15:00
pomarančovník Foto:
debata

Ako ich pestovať

Mini pomarančovníky sa dobre pestujú zo semena. Vyrastú z nich veľmi pekné izbové rastliny s dokonalými malými plodmi. Na jar ich vysádzame jednotlivo do črepníkov s výsevným substrátom. Na klíčenie potrebujú teplotu aspoň 15 stupňov. Keď sú semenáčiky veľké do päť centimetrov, presadíme ich do kvetináčov s priemerom 9 centimetrov, pričom použijeme substrát pre izbové rastliny. Vyrastené rastliny vyzerajú atraktívne, no prinližne sedem až osem rokov nezakvitnú a neprinesú plody.

žihľava Čítajte aj Šíri sa ako oheň a páli rovnako. Prečo je teda prítomnosť tejto buriny v záhrade taká vítaná?

Surové radšej neskúšajte

Keď už začne mini pomarančovník rodiť, plody sa na ňom budú objavovať v každom ročnom období. V surovom stave však nie sú chutné, pretože sú veľmi horké. No keď ich spracujeme napríklad na marmeládu, tá chutí fantasticky. Kôra z malých pomarančov dokáže aromatizovať celý byt. Stačí ju ošúpať v neprerušovanom páse a dať sušiť na radiátor. Z plodov môžeme vyrobiť aj osviežovač vzduchu do skríň, kde bude zároveň slúžiť ako odpudzovač hmyzu. Do plodov napicháme klinčeky, potom pomaranče vyváľame vo fialkovom prášku, zabalíme do jemného papiera a necháme 3 týždne vyschnúť na vzdušnom mieste. Následne môžeme plody rozmiestniť v skriniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #marmeláda #izbové rastliny #substrát #pomarančovníky #klíčenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december