Čoskoro ich budeme zastrihávať a deliť. Oplatí sa, výsledkom je krása a elegancia, ktorá dodá záhrade šmrnc

Farba listov okrasných tráv je od striebristej a modrosivej cez bronzovú, svetlozelenú a červenozelenú až po žltú. Vysoké trváce trávy dodajú záhrade rôznorodosť a eleganciu. Taká je napríklad oblúkovitá ovsica, ozdobnica čínska a kavyľ so striebristým páperím. Otužilé jednoročné trávy sa ľahko pestujú a v lete nezatienia ostatné rastliny.

03.02.2023 06:00
okrasná tráva Foto:
debata

Ktoré sú tie naj

Od júna do septembra sú v kvetinovom záhone krásnym spestrením biele, huňaté klásky zajačieho chvosta valcovitého. K žiarivým letničkám sa môže vysadiť psinček jemný. Kompozíciu svojimi ježatými klasmi odľahčuje jačmeň hrivnatý, ktorý dorastá do výšky okolo 50 centimetrov. Niektoré trávy majú nápadné a pekne sfarbené súkvetia. Také je červené proso, perovec veľkoklasý a perovec huňatý. Keď ich pozbierame pred dozretím semien, môžeme ich využiť v suchých aranžmánoch. Najlepší čas na zber tráv do suchých aranžmánov je vtedy, keď kvety začínajú rozkvitať. Tak zostanú aj po usušení neporušené.

žihľava Čítajte aj Šíri sa ako oheň a páli rovnako. Prečo je teda prítomnosť tejto buriny v záhrade taká vítaná?

Kde umiestiť pampovú trávu

Ak má byť naozaj pekná, výber miesta je veľmi dôležitý. Tmavé listy na pozadí vytvoria kontrastnú kulisu k huňatým súkvetiam pampovej trávy. Ak ju pestujete ako solitér, vysaďte ju buď na trávnik alebo do rohu záhrady, prípadne blízko k vode. Na jar zostrihávame listy okrasných tráv až k zemi. Skoro na jar trávy aj delíme. Vyberieme trs, rozdelíme ho na tri až štyri menšie kusy a zasadíme do črepníkov. Pravidelne ich ošetrujeme a na jeseň vysadíme na trvalé miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #záhon #okrasné trávy #pampová tráva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december