Bosorácka bylina zmierňuje bolesti, kŕče a likviduje baktérie

Má tmavozelené voňavé listy, vďaka ktorým na ňu francúzski kuchári nedajú dopustiť. Kedysi sa pri príprave jedál bežne využívala aj v našich končinách, dnes už to nie je pravidlo. No pokiaľ sa rozhodnete pre návrat k estragónu, urobíte veľa nielen pre svoje chuťové poháriky, ale aj pre svoje zdravie.

04.02.2023 06:00
estragón Foto:
debata (1)

Ide to aj v črepníku

Palina dračia, známa aj ako estragón, nevytvára v chladnejších oblastiach semená. Dá sa kúpiť v záhradníctvach, prípadne rozmnožiť odrezkami alebo delením trsu. Palina neznáša premokrenie. Ak máte podmáčanú pôdu, je potrebné do každej výsadbovej jamky zapracovať lopatu piesku a lopatu kompostu. Palinu môžeme pestovať aj v črepníku s dobrou zeminou, rastliny zastrihujeme.

echinacea Čítajte aj Existuje zázračná bylina proti chrípke? Pozná ju takmer každý...

Ako získať čo najchutnejšie listy

Palinu treba od jesene chrániť, aby ju nepoškodil silný mráz. Ak chceme mať trvalú zásobu estragónu, vysadíme koncom leta do črepníka niekoľko odrezkov a na zimu ich dáme do studeného pareniska. Rastliny môžeme koncom jesene aj zrezať a nechať zakryté slamou, kým neskončia mrazy. Každé dva až tri roky rastlinu vykopeme, rozdelíme a znovu zasadíme. Získame tak listy s výbornou chuťou.

žihľava Čítajte aj Šíri sa ako oheň a páli rovnako. Prečo je teda prítomnosť tejto buriny v záhrade taká vítaná?

Je či nie je alergén?

Palina je známa ako jeden z najsilnejších alergénov. To sa však týka paliny pravej. No alergici by mali byť určite opatrní aj pri paline dračej, teda estragóne, keďže môže spôsobovať skríženú alergiu. Pokiaľ však estragón znášate dobre, je to skvelá korenina v kuchyni a silný pomocník v boji proti rôznym zdravotným neduhom. Vďaka svojim veľmi silným liečivým účinkom dostala ľudové pomenovanie bosorácka bylina, pretože takmer zázračne liečila zdravotné problémy. Palina dračia obsahuje minerály, vitamíny aj jód, zlepšuje trávenie, imunitu, zmierňuje kŕče aj bolesti. Má antiseptické účinky, priaznivo pôsobí na srdce, cievy a pomáha dobre spať. Estragón fantasticky zvýrazní chuť hydiny, rýb, šalátov, omáčok, cestovín alebo aj zemiakov.

Video
Dnes budeme variť rýchlo, zdravo a výživne. Vyskúšajte šošovicové cestoviny so zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #estragón #korenina #palina dračia #skrížená alergia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december