Ker čo výborne nahradí tuje a nesužujú ho choroby. Koncom zimy potrebuje rez

Pompézne kvitne, omamne rozvoniava, hustým olistením vás až do neskorej jesene uchráni od zvedavých pohľadov a nesužujú ho choroby. Jeho špecifickou prednosťou je, že síce láka včely a motýle, ale pre svoju horkú chuť zároveň príliš nepriťahuje iný hmyz a cicavce.

04.02.2023 15:00
orgován Foto:
debata

Nič pre alergikov

Kým pri koncipovaní a zakladaní živého plota trochu prvoplánovo siahnete po dekoratívnych ihličnanoch, zvážte alternatívu v podobe orgovánu obyčajného (Syringa vulgaris) s veľkými sviežo zelenými opadavými kopijovitými listami. Samozrejme, ak vy či vaši blízki netrpíte na peľové alergie… Pri akomkoľvek narábaní s orgovánom vždy myslite aj na prítomnosť látky syringín, ktorá najmä u citlivejších osôb môže spôsobiť podráždenie pokožky a slizníc.

echinacea Čítajte aj Existuje zázračná bylina proti chrípke? Pozná ju takmer každý...

Spoľahlivá, vkusná a nenáročná clona

Hlavná porovnávacia výhoda tejto okrasnej dreviny s pôvodom na juhovýchode Európy dá o sebe naplno vedieť koncom apríla s platnosťou do júna. Purpurové, ružové, modrasté alebo belostné do metlín zhromaždené kvety orgovánu obyčajného majú sotva zameniteľnú prenikavú arómu. Pri výbere v záhradnom centre sa nepomýľte v rozpore s domácim zámerom, lebo tento rod z čeľade olivovníkovitých má takmer tri desiatky druhov líšiacich sa tvarom, vzrastom, farbou kvetov, veľkosťou listov i agrotechnickými vlastnosťami a potrebami. V dospelosti plne mrazuvzdorný orgován obyčajný sa znesie aj ako stromčeková solitéra uprostred pozemku. Na jeho okraji v skupinovom zástupe rýchlo vytvorí spoľahlivú, vkusnú a na opateru značne nenáročnú organickú clonu. Na jeden meter sa zmestia aj štyri kusy. Orientačne vás vyjdú na 15 – 20 eur v závislosti od kultivaru a množstevnej zľavy.

hebe Čítajte aj Nepotrebuje rez ani hnojenie: Vždyzelený ker čo skrášli každú záhradu i terasu a znesie aj tuhé mrazy

Dorastie aj na štyri metre

Vhodné stanovište pre orgován je slnečné alebo s polotieňom. Znesie aj ťažšiu a chudobnejšiu pôdu so zásaditým charakterom. Preferuje pravidelnú zálievku, ale pri mimoriadnej klimatickej či prevádzkovej situácii (typu vašej dovolenky na vzdialenom mieste) si dokáže uspokojivo poradiť s dočasným deficitom vlahy. Je schopný dorásť aj štyri metre. Nemusíte sa teda obávať o postačujúcu výšku na vytvorenie súkromia v členitom prostredí či v blízkosti dvojpodlažných stavieb.

Obtrhávanie po odkvitnutí

Žiaducim opatrením v súvislosti s orgovánom obyčajným je obtrhávanie po odkvitnutí. Eliminuje sa tým tvorba toboliek so semenami, ktoré by následne neblaho konkurovali existujúcim rastlinám. Skracovanie na sklonku zimy krotí drevinu, stráži jej tvar a zachováva kontinuitu kvitnutia. Zároveň treba poodstraňovať divoké výmladky, a to vrátane ich podzemkov. Odstrihnutie nad zemou nestačí: len by ste ním podporili anarchiu. Ak sa vám s tým nechce piplať, menej odnoží vyháňa orgován čínsky (Syringa chinensis). Razantnejší orez o dve tretiny dĺžky výhonov sa odporúča raz za niekoľko rokov u starších kusov na udržanie vitality a kompaktnosti. Pochopiteľne, že v danom roku sa kvitnutia nedočkáte. O to bujnejšie bude v ďalšej sezóne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #orgován #živý plot #drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december