Vek, zdravotný stav, úraz. Ani invalidný vozík nemusí znamenať koniec pohybu po záhrade

Postupné horšenie zdravotného stavu, vrodená alebo dočasná indispozícia či nešťastná udalosť môžu viesť k potrebe pohybovať sa po záhrade a starať sa o ňu na invalidnom vozíku. Imobilnosť vnáša do práce v záhrade veľké limity. Mnohé sa však dajú únosne zredukovať či dokonca úplne odstrániť vhodnými zmenami dispozícií, šikovnými trikmi a účelovou výsadbou vegetácie.

05.02.2023 15:00
vozík v záhrade Foto:
debata

Sklon rampy maximálne šesť percent

Kde je debata o inklúzii, tam nemôže chýbať téma bezbariérovosti verejného priestoru. V ostatných desaťročiach povedomie enormne vzrástlo a situácia sa úmerne zlepšuje. V tomto svetle trochu na okraji zostáva inštrumentárium rád a riešení pre súkromnú oblasť. Pred prerábkou zázemia je dobré vedieť, že sklon rampy na prekonanie schodov by nemal presiahnuť šesť percent pri ľuďoch so štandardnou silou paží a len tri percentá pre celkovo oslabených vozičkárov alebo osoby využívajúce oporu na chodenie.

Pomôžte si aj svietidlami

Azda najzložitejšou, najzdĺhavejšou a najnákladnejšou adaptáciou v záhrade v prospech vozičkára – popri namontovaní automatického závlahového systému – je rozšírenie chodníčkov, ich spevnenie a protišmyková úprava. Minimálna šírka musí byť 120 centimetrov, čo platí pre priame napredovanie. V zákrutách či pri pravom uhle narastá potreba až na 160 centimetrov. Namiesto dlaždíc alebo utlačenej hliny sa v záujme bezpečnosti i pohodlných presunov osvedčilo kamenie prepúšťajúce vodu, zároveň však nespôsobujúce nadmerný odpor až zabáranie. Bonusovou pomôckou pre záhradkárov s obmedzenou priestorovou orientáciou, pomalšími reakciami a slabnúcimi zmyslami sú svietidlá, ktoré lemujú cestičky, ohraničujú rôzne zóny a vyznačujú jazierka či bazény. Lampičky vo forme solárnych kolíkov sú mobilné, energeticky sebestačné a lacné.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Nielen drina, ale aj radosť

Klasické „pozemné“ záhony sú v podstate nezlučiteľné s opaterou z invalidného vozíka. V lepšom prípade je to len a len drina, nie záľuba na pookriatie na čerstvom vzduchu. Vôbec to však neznamená, že vlastná zelenina aj okrasná flóra sú zrazu mimo. Veď v takom prípade by vlastne sotva čo zostalo… Vyvýšené záhony ako východisko privítajú aj mobilní záhradkári v pokročilom veku a chronickí pacienti sužovaní chrbticou alebo kĺbmi. Stačí zvoliť vyhovujúcu výšku a šírku. Konkrétne pre vozíčkarov je dobrým nápadom vyvýšený záhon na nožičkách a ešte aj modulárne inštalovaný do tvaru písmena U. Väčšinu vegetácie takto budú mať na dosah a k tomu pred sebou, nie bokom. Podobne ústretovou vymoženosťou sú vertikálne záhony z upcyklovaných drevených skladovacích a transportných paliet. Navyše, zaberajú minimum miesta.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Kríčkové ovocie je na dosah

Pochopiteľne, situácia si žiada aj kompromis spočívajúci v príklone k flóre, ktorá je trvácnejšia, odolnejšia a prístupnejšia na manipuláciu z vozíka ako väčšina inej. Našťastie, spektrum je široké. Stavte na viac trávnatých plôch a v tomto segmente aj okrasných tráv, založte živé ploty z krušpánov a budlejí, vneste do priestoru ďalšie farby prostredníctvom pivoniek či magnólií. Úroda na stromoch je privysoko a rebrík neprichádza do úvahy, ale z úžitkovej kategórie tu predsa sú ovocné kríčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #chodníky #invalidný vozík #vyvýšené záhony #kríčkové ovocie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december