Deti sa z nej tešia, dospelí ju považujú za burinu. Je ale liečivka. S akými neduhmi si poradí?

Sedmokráska obyčajná je trváca rastlina, ktorú považujeme za burinu, keď sa na jar objaví v trávniku. Rastie v záhradách aj vo voľnej prírode a pokiaľ si nepotrpíte na bezchybný anglický trávnik, nelikvidujte ju bezhlavo. Je totiž účinnou liečivou bylinou.

06.02.2023 06:00
sedmokráska Foto:
debata

Okrasné sú len na parádu

Zo sedmokrásky boli vyšľachtené aj okrasné odrody, ktoré majú mohutnejší vzrast a kvitnú rôznymi farbami od bielej až po červenú. Všetky potrebujú dostatok slnka, na pôdu nie sú náročné a zavlažovať ich stačí tak akurát. Tieto okrasné sedmokrásky dostať kúpiť už vo februári, kvitnú od marca do októbra. Majú výlučne dekoratívnu funkciu, na liečebné použitie je vhodná iba sedmokráska obyčajná.

Ako sa o ňu starať

Ak považujete sedmokrásku za užitočnú rastlinu a nie za burinu, nezaškodí pripomenúť si pravidlá jej pestovania. Sedmokráska obyčajná sa o seba bez problémov postará sama, to však už celkom neplatí o jej okrasných príbuzných. Rozmnožujú sa semenami, ktoré vysievame v lete do pareniska alebo výsevných nádob. Keď rastliny vzídu a trochu narastú, môžeme ich presadiť na záhon. Kvitnúť budú od marca nasledujúceho roka. Sedmokráska vydrží v záhrade niekoľko rokov, treba však rátať s tým, že kvety si neudržia po celý čas svoju veľkosť a krásu.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Kedy nám pomôže

Sedmokráska sa vo fytoterapii málokedy objavuje samostatne, väčšinou býva súčasťou čajových zmesí. Zbierajú sa drobné kvety sedmokrásky, ktoré sú liečivé a jedlé. Bez obáv ich môžeme použiť v jarných šalátoch alebo nimi posypať obložené chlebíky či koláče alebo iné dezerty. Zvonka sa sedmokráska používa na rany, krvné podliatiny, vyrážky, vredy a kožné zápaly. Na tieto účely sa zo sedmokrásky pripravujú obklady aj kúpele. Zvnútra pomáha rastlina pri zápaloch horných dýchacích ciest, pretože podporuje uvoľňovanie hlienov a uľahčuje vykašliavanie. Sedmokráska tiež zmierňuje tráviace problémy, účinná je pri hnačkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #sedmokráska #liečivá rastlina #okrasné odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december