Ihličnany nie sú len na parádu. Ak ich pestujete v záhrade, využite aj ich liečivé vlastnosti. Sú to skutočné poklady!

Ľudia využívali liečivé vlastnosti ihličnatých stromov dávno predtým, než si začali počas vianočných sviatkov zdobiť domovy stromčekmi. Keď počas prechádzky v lese vdychujete vôňu stromov, ulahodíte nielen svojim zmyslom, ale aj zdraviu. Podobne môžete využiť aj ihličnany, ktoré pestujete v záhrade.

07.02.2023 15:00
výhonky ihličnanov Foto:
debata

Najviac liečivých účinkov má borovica lesná, ktorá obsahuje vitamíny C, A a K. Z mladých výhonkov sa robí odvar, ktorý sa používa ako prísada do kúpeľa, keď nás trápia kĺby. Pomáha tiež pri nervovo-svalových ochoreniach. No pozor, vo voľnej prírode je zber jarných výhonkov zo živých stromov zakázaný, zbierať môžete len výhonky na vyrúbaných stromoch.

Pomáha telu pri liečbe

Okrem odvaru z výhonkov môžete z ihličnanov narezaním dreva získať aj silicovo-živicový balzam. Ten sa pridáva do mastí proti reumatickým ťažkostiam. Môžete ho využiť aj na zmiernenie hnisavých kožných ochorení, pretože má dezinfekčné vlastnosti a zároveň aktivizuje obranné schopnosti organizmu. Borovicová silica má tiež antiseptické účinky. Je výborná pri liečbe ochorení dýchacích ciest, pretože podporuje vykašliavanie. Pomáha tiež predchádzať chrípke a angíne. Doma si môžeme uvariť liečivý borovicový sirup.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Upokojí a regeneruje

Borovicová vôňa je skutočný balzam na rozbúrenú psychiku. Regeneruje nervovú sústavu a pomáha aj pri bolestiach hlavy a nervozite. Vtedy treba uvariť z borovicových konárikov upokojujúci čaj. Ako na to? Jednu lyžicu výhonkov zalejeme štvrť litrom vody, necháme povariť päť až desať minút, potom štvrťhodinu postáť a lahodný liečivý nápoj je hotový.

Aj smrek lieči

Aj ďalší náš známy ihličnan obsahuje veľa užitočných látok. Doma si ľahko pripravíte smrekový sirup. Smrek je vďaka vysokému obsahu vitamínu C výborný pri liečbe nádchy a chrípky. Stačí namočiť tri lyžice ihličia do do štvrť litra studenej vody. Potom krátko povariť a nechať desať minút odstáť. Pije sa raz alebo dvakrát denne, najviac však sedem dní. Liečivé éterické oleje zo smreka pomôžu pri nadmernej námahe spojenej so svalovicou a aj pri horúčke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #liečivé účinky #borovica #ihličnany #smrek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december