Pestujeme ju pre krásu, no má aj silné liečivé účinky. Na kožu pôsobí priam zázračne a funguje aj ako čistička organizmu

Táto rastlina je známa tisícky rokov a hoci u nás nerastie vo voľnej prírode, stretávame sa s ňou pomerne často. Je súčasťou mnohých prípravkov, ktoré sú voľne dostupné v lekárňach aj drogériách a siahame po nich najmä vtedy, keď potrebujeme zahojiť poranenú alebo zapálenú pokožku. Pri vnútornom použití aloe vera zasa výborne účinkuje ako čistička organizmu.

08.02.2023 16:30
aloe Foto:
debata

Mnohí ju pestujeme doma ako pekný „kaktus“, no aloe sa na kaktus iba podobá. V skutočnosti patrí do čeľade ľaliovitých rastlín. Má silné detoxikačné účinky, pomáha organizmu zbaviť sa škodlivých látok. Okrem toho zvyšuje celkovú psychickú aj fyzickú odolnosť ľudského organizmu, posilňuje imunitu, má protialergický a protizápalový účinok, ničí baktérie, vírusy i plesne.

Kožu lieči priam zázračne

Pri poraneniach, najmä popáleninách, tlmí bolesť a urýchľuje hojenie rán. Pri liečbe s aloe sa nevytvárajú výrazné jazvy. Aloe tiež znižuje krvácanie. Ak doma pestujete aloe a stane sa vám drobnú úraz alebo menšia popálenina, siahnite po liste rastliny. Jednoducho ho natrhnite, vytlačte z neho šťavu a naneste na postihnuté miesto. Budete prekvapení jej účinkom. Ak aloe nemáte, oplatí sa mať aspoň gél alebo sprej s čo najvyšším obsahom aloe. Účinky sú prekvapujúco silné.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Pomôže aj s akné

V ľudovom liečiteľstve sa najviac využíva šťava z listov aloe vera. Jednak na rany, ale aj ako silné rastlinné preháňadlo. Aloe pomáha liečiť akné, pretože pôsobí protizápalovo a celkovo je táto rastlina veľkou pomocou pri kožných ťažkostiach. Nesmie sa však vnútorne používať pri zápalových ochoreniach čriev ani pri ich nepriechodnosti. Aloe by sa mali vyhýbať deti do 12 rokov a tehotné ženy. V princípe platí, že aloe je vhodná skôr na vonkajšie ako na vnútorné použitie, pretože ide o mierne jedovatú rastlinu.

Ako ju pestovať

U nás by v exteriéri neprežila, pestujeme ju doma v kvetináči. Je vhodné umiestniť ju mimo priameho južného a západného slnka. Rastline vyhovuje suchší priepustný substrát a dobre odvodnený kvetináč. Počas vegetačného obdobia stačí polievať rastlinu raz za dva týždne, v čase vegetačného pokoja stačí raz mesačne. Ideálna je mierne kyslá pôda. Aloe presádzame raz za tri až päť rokov. Aloe môže občas zakvitnúť, ale nie je to pravidlo. Rozmnožujeme ju pomocou odrezkov, rastlina zakorení zhruba do dvoch mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #popáleniny #koza #krvácanie #hojenie rán #aloe vera #jazvy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december