Zahojí hrče, modriny aj rany, podporuje činnosť srdca. Vo voľnej prírode je chránená, ale môžete si ju dopestovať v záhrade

Dorastá do výšky 50 až 60 centimetrov, spoznáte ju podľa ružice prízemných listov a oranžových kvetov. Arnika dostala prívlastok horská podľa toho, že rastie na vlhkých horských lúkach, rúbaniskách a močaristých pôdach. Najlepšie sa jej darí v horských oblastiach, no vo voľnej prírode ju uvidíte len málokedy.

09.02.2023 06:00
arnika Foto:
debata

Krása a liečivé vlastnosti arniky horskej spôsobili, že sa dnes vyskytuje len zriedka a patrí do zoznamu chránených rastlín. Vo voľnej prírode ju síce zbierať nesmieme, no môžeme si ju dopestovať v záhrade, aby bola vždy poruke. Na liečivé účely sa využíva podzemok s koreňmi, kvet i kvitnúca vňať. Arniku si môžeme vypestovať zo semien, ktoré vysievame na jar do vlhkej pôdy na slnečnom mieste. Priamo na záhon môžeme aj vysádzať sadenice. Rastlina obľubuje kyslú pôdu, inak nemá osobitné nároky.

Ako ju zbierať a sušiť

Podzemné časti sa zbierajú v septembri a októbri, kvety v čase kvitnutia, teda v júni až auguste. Trhajú sa celé kvetné súbory. Kvety sušíme v tenkých vrstvách a pri umelom teple. Po vysušení skladujeme v uzavretej nádobe chránenej pred svetlom a vlhkom. Pozor, aby sa k arnike nedostali deti, pretože vo väčších dávkach môže byť táto rastlina až smrteľne jedovatá. Aj dospelí by mali arniku vnútorne užívať pod odborným dohľadom. Pred použitím je potrebné poradiť sa s lekárom alebo iným kompetentným odborníkom.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Kde všade pomáha

Využíva sa predovšetkým na obklady pri rôznych úrazových stavoch. Pomáha aj pri hematómoch, odreninách, opuchlinách, pomliaždeninách a zlomeninách. Urýchli hojenie rán, a to aj po lekárskych zákrokoch spojených s krvácaním. Arnika podporuje činnosť srdca, zmierňuje bolesti kĺbov, podporuje trávenie, metabolizmus aj rast vlasov. Pôsobí močopudne a pomáha pri chudokrvnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #srdce #kĺby #metabolizmus #kyslá pôda #liečivka #arnika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december