Vydržia roky, nemusíte sa o ne starať a sú to veľké fešandy. Dajú sa pestovať v záhrade aj ako izbovky

Bledavka pochybná je juhoafrický endemit a inde rastie vo voľnej prírode naozaj len vzácne. To nás však nemusí pripraviť o radosť z bledavky pochybnej. Zvláštny prívlastok v názve tejto rastliny neodkazuje na jej nespoľahlivosť, ale na jej výnimočnosť, pretože je s inými kvetinami naozaj neporovnateľná. Bledavku môžete pestovať v záhrade alebo aj v interiéri ako izbovku.

12.02.2023 15:00
bledavka Foto:
debata

Vhodná je ľahká pôda

Na záhone vypestujete bledavku ako nenáročnú cibuľovinu. Jej biele kvety, ktoré kvitnú v apríli, vytvárajú veľmi pekné kombinácie s inými jarnými kvetmi. Záhradné bledavky sú typické pozdĺžnymi zelenými prúžkami na vonkajšej strane okvetných plátkov. Vyššie druhy je dobré vysádzať do skupín. Nižšie druhy sa hodia skôr do prírodných záhrad. Miesto pre bledavky by nemalo byť podmáčané, vhodná je ľahká piesočná pôda.

Čím všetkým sa líšia

Známymi subtropickými druhmi sú bledavka arabská a bledavka chocholíkatá. Bledavka arabská má asi päťcentimetrové kvety a čierny stred. Stvol je vysoký asi pol metra a na ňom sa rozvíja okolo dvadsať kvetov, ktoré vytvárajú guľovité kvetenstvo. Bledavka chocholíkatá má zelený stred a kvety tvoria pyramídu. Pestovanie týchto dvoch bledaviek je podobné. Na záhon ich vysádzame v apríli alebo máji , rastliny potrebujú vyživenú pôdu a dostatok vlahy. Znesú aj teplo a sucho.

monstera Čítajte aj Jedna z najobľúbenejších izboviek, ktorá nestráca šmrnc: Dá sa ľahko pestovať, rastie rýchlo, vyzerá super

Výnimočná oranžová

Bledavku africkú spoznáte ľahko, pretože nemá biele, ale oranžové kvety. Táto bledavka sa dá pestovať aj ako izbová rastlina alebo vonku v nádobách. V druhom prípade potrebuje po odkvitnutí pauzu, počas ktorej ju nepolievame. Keď chceme pestovať rastlinu ako izbovku, cibuľu vysadíme do plochého širokého kvetináča. Na dno dáme drenážnu vrstvu a keď sa objavia prvé listy, začneme polievať a prihnojovať. Po odkvitnutí obmedzíme polievanie. Koncom októbra vyberieme cibule a uskladníme ich na zimu na suchom chladnom mieste. Môžeme ich však aj nechať prezimovať v kvetináči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #polievanie #izbovka #bledavka #cibuľovina #prihnojovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december