Balkónovky na záhone? Neuveríte, aké dokážu byť nádherné tam, kde by ste to nečakali

Robí sa to iba málo, no dá sa a výsledok je ohromujúco pekný. Keď vysadíte na záhon klasické balkónové rastliny, ako sú napríklad muškáty, môžete ich ešte kombinovať s inými rastlinami rôznych druhov, či už ide o tradičné alebo aj menej známe. Na takúto výsadbu sú ako stvorené nízke druhy.

13.02.2023 06:00
modrá sedmokráska Foto:
debata

Muškáty sú hviezdy aj na záhone

Na záhonovú výsadbu sú ako stvorené vzpriamené muškáty s listami pokrytými jemným páperím. Vhodné sú aj záhradné petúnie s drobnými kvetmi. Tieto druhy môžeme veľmi pekne kombinovať s lobuláriou prímorskou – nízkou, nenáročnou a bohato kvitnúcou rastlinou. Má biele alebo ružové husté kvetenstvá a je to nenáročná rastlina. Pochádza z piesočných prímorských oblastí v Stredomorí, u nás sa pestuje ako okrasná letnička.

Bez vody to nepôjde

Po celú vegetačnú sezónu až do októbra sa rozvíjajú kvety nemézie, ktoré sú zvyčajne ružové, červené alebo žlté. Bohato kvitne aj žiarivka, ktorá vyzerá na záhone rovnako krásne ako v kvetináčoch na balkóne. To platí aj o slezovke trojklannej. Obe tieto letničky potrebujú veľa vody, aby krásne a bohato rástli i kvitli. O niečo odolnejšia je zlatá bartónia, ktorej neprekáža ani priame slnko a chudobnejšia pôda. Nenáročná a veľmi pekná je modrá sedmokráska známa aj ako felícia (na obr.).

begónia Čítajte aj Kvitnúca ozdoba balkónov, ktorú nikto neprehliadne. Je čas prebrať ju zo zimného spánku

Tradičné druhy nesklamú

Až do jesene bude na záhone kvitnúť červený ľan a z tradičných druhov nesklame nízka aksamietnica rozložitá. Tá sa dobre hodí na okraje záhonov, pretože je pevná a odolá aj občasnému poškodeniu, napríklad keď na ňu stúpite alebo do nej zavadíte záhradnou hadicou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #muškáty #balkónovky #aksamietnica #petúnie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december