Ponáranie ruky do vriacej vody a iné metódy: Ľaváci to vždy mali ťažké. Ako im správne vybrať záhradné náradie?

Na čom v záhrade pramálo záleží pri lopate či hrabliach, zásadne sa pre ľavákov mení napríklad v prípade ručných nožníc. Netreba si robiť násilie a brať to proti prirodzenosti, keď sú na trhu aj verzie pre 10-percentnú ľaváčku menšinu. Ľaváka určite poteší náradie alebo pomôcka s prispôsobením práve pre takúto orientáciu.

13.02.2023 15:00
náradie pre ľavákov Foto:
debata

Liečba ruky vriacou vodou

Prenatálne danú a neskorším prerábaním nezmeniteľnú sinistralitu, v preklade ľaváctvo (opakom je dextralita), kedysi niektoré kmene na severovýchode Afriky „liečili“ ponáraním „nesprávnej“ ruky do vriacej vody. Ľavákov nasilu, hoci už o dosť humánnejšími metódami, preúčali ešte v druhej polovici minulého storočia. Sklon považovať ľaváctvo za defekt sa premietol aj do lexiky. Veď si len zoberte vymyslenú takto poskladanú vetu: ľavoboček mal obe ruky ľavé a spáchal „levárnu“, keď vykročil ľavou nohou… Anglické left vzniklo z anglosaského lyft, čo znamenalo neduživý. Latinské slovo sinister, ktoré dalo základ spomenutej sinistralite, má význam desivý, nečestný, podlý. Dnes vďaka poznatkom neurológie, psychológie a pedagogiky vieme a rešpektujeme, že sinistralita nie je zlozvyk. Ľaváci to však aj tak často majú v praváckom prostredí zložité.

pieskovanie trávnika Čítajte aj Prevzdušňuje pôdu, komplikuje život burine, zarovnáva terén: Dôvodov, prečo pieskovať trávnik, je ešte oveľa viac

Obrátene koncipované produkty

Ľaváctvo je v zásade úplne rovnako ergonomické ako praváctvo. Samozrejme, neplatí to v reálnom svete nastavenom pre väčšinu. Odpoveďou – v zahraničí od 70. rokov minulého storočia a u nás až po príchode nového milénia – sa stali špecializované obchody vychádzajúce v ústrety ľavákom, ich potrebám a pohodliu. Popri obrátene koncipovaných kancelárskych potrebách, účelovo upravených kuchynských spotrebičoch, klávesniciach a ďalšom IT-príslušenstve, golfových paliciach a hudobných nástrojoch ponúkajú aj súpravy záhradného náradia a pomôcok.

Nožnice na dreviny aj trávnik

Asi najdôležitejším artiklom sú ručné nožnice na skracovanie drevín i strihanie drôtu. Majú adaptovaný úchop aj skosenie ostria a protichodnej čepele práve pre ľavákov. Uspokojivo kvalitný nástroj s naklopením strihacej hlavy v záujme šetrenia zápästia a tlmením docvaknutia zoženiete do 50 eur. Váži iba okolo štvrť kilogramu napriek celokovovému vyhotoveniu: komfortná a zároveň robustná rukoväť je z hliníka, pracovná časť z tvrdenej ocele. Do podobnej kategórie patria nožnice na úpravu ťažšie prístupných zón trávnika, ale aj pôdopokryvnej vegetácie a okrasnej alebo bariérovej flóry. Uplatnia sa v zákutiach, ktoré väčšia mechanizácia nedokáže precízne a bezpečne obhospodáriť: na okrajoch chodníčkov, okolo stromov a kríkov či na miestach priameho kontaktu živých plotov s múrmi. Súčasťou riešenia je hlavica otočná kompletne okolo svojej osi, z čoho vyplýva aj možnosť adaptovať si ju na ľavácke držanie. Náradie vyjde zhruba na 20 eur.

kyprič Čítajte aj Náradie, na ktoré neprávom zabúdame: Prevzdušní pôdu bez obracania, pomôže pri výseve

Číselný rad dolu hlavou

Pravítka, krajčírske centimetre a dielenské zvinovacie alebo rozkladacie merače v praváckom garde tiež komplikujú život ľavákom. Povedzme pri vyznačovaní sponu pred výsevom alebo výsadbou. Podvedome totiž máme sklon pridŕžať slabšou rukou začiatok a silnejšou ťahať alebo rozkladať stupnicu. Ak takto postupuje ľavák, má číselný rad dolu hlavou. Pravda, kým nedisponuje zámerne opozitne vyrobenou pomôckou. Drevený dvojmetrový cólštok s desiatimi dielmi a vyznačením po milimetroch kúpite aj za menej ako 10 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ľavák #ľaváctvo #trávnik #živé ploty #záhradné náradie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december