Strom občas musí preč. Čo však s pňom, ktorý ostal? Lacné ani ľahké to nebude

Vlastnoručná okamžitá likvidácia pňa je jednou z najväčších drín v záhrade. Objednanie mechanizácie zase niečo stojí. Rýchle odstránenie prekážajúceho pňa je namáhavé alebo nákladné. Žiaľ, nič medzi tým. Chvíľku pre istotu pouvažujte o jeho prípadnej premene na súčasť mobiliára či dekoračný prvok. Ak ste pre pestovateľské či stavebné zámery alebo z akéhokoľvek iného dôvodu zamietavo pokrútili hlavou, možnosťou je podporené vyhnitie.

16.02.2023 16:00
odstránenie pňa Foto:
debata (1)

Odfrézovanie až pod úroveň terénu

Vyklčovanie pňa si vyžaduje najprv ho obkopať tak, aby ste poodhaľovali všetky hlavné korene. Následne prichádza do úvahy sekera, takisto starosvetská ručná píla či jej motorová verzia – ak máte istotu, že nenarazíte na skrytý otupujúci kameň… Vo finále treba použiť sochor, pri vzdorujúcich kusoch lano či reťaz uviazanú o výkonné vozidlo. Pravda, niekde sa ním nebudete môcť dostatočne priblížiť a malým bagrom takisto. Ak si netrúfate spoľahnúť sa na svoje sily a zručnosť, radšej sa obráťte na odbornú firmu. Alternatívou k ťažkej technike je nasadenie tej kapacitne strednej: rozdrvenie pňa alebo jeho odfrézovanie až na niekoľko desiatok centimetrov pod úroveň terénu. Cena zákroku sa odvíja od mnohých faktorov (priemer a tvrdosť dreviny, typ pôdy, prístupnosť stanovišťa, odvoz hmoty). Orientačne sú to však iba desiatky, nie stovky eur.

výhonky ihličnanov Čítajte aj Ihličnany nie sú len na parádu. Ak ich pestujete v záhrade, využite aj ich liečivé vlastnosti. Sú to skutočné poklady!

Delegujte to na mikroorganizmy

Ak vám neprekáža, že peň bude odchádzať mesiace, možno dokonca zopár rokov, aspoň pomôžte procesu rozkladu drevnej hmoty. Zoberte ručnú alebo motorovú pílu a vyrežte ňou na povrchu šachovnicu. Priehlbne ako pozvánka pre baktérie a huby podporia zahnívanie, drobenie a úplné zvetranie pôvodne pevnej masy. Ešte o čosi účinnejšie je navŕtanie viacerých vertikálnych dier, ktoré následne vyplníte už takmer hotovým kompostom. Môžete pridať akcelerátor zretia a primiešať živočíšny hnoj. Mikroorganizmy sa postarajú o degradáciu dreva. Podobne funguje tzv. epsomská soľ označovaná aj za horkú. Ide o síran horečnatý (MgSO4), ktorý sa nachádza napríklad v minerálke Šaratica. Kilogram substancie stojí do troch eur.

kyprič Čítajte aj Náradie, na ktoré neprávom zabúdame: Prevzdušní pôdu bez obracania, pomôže pri výseve

S chémiou aj ohňom opatrne

Sami si vyhodnoťte, či vám osobný kódex dovolí zapojiť do boja priemyselnú chémiu určenú práve na takýto účel. Podľa možnosti voľte menej agresívne a na manipuláciu bezpečnejšie látky, aby ste neohrozili úrodu z okolitých úžitkových záhonov a celkovo nezanechali negatívnu stopu na životnom prostredí. Štvrť kilogramu preparátu na báze dusíkatého vápna (CaCN2) zoženiete už za desať eur. Potom stačí okrem spomenutých zvislých otvorov narobiť aj horizontálne tiež s hĺbkou 8 – 10 centimetrov, vyplniť takéto diery granulátom a prekryť napríklad omotaním fóliou odolnou proti poveternostným vplyvom. Peň impregnovaný komerčným likvidátorom zvnútra skolabuje do roka. Pri menej robustných druhoch, respektíve útlejšom obvode sa rozdrobí už po troch mesiacoch. Vtedy zvážte, či výsledku ešte chcete pomôcť vypálením: oheň vždy znamená určité riziko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #strom #kmeň #motorová píla #peň #odfrézovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december