Nevydržali vám sušené, mrazené či nakladané paradajky celú zimu? Zistite, kde sa stala chyba

Výdatná úroda takmer vždy poteší. Výnimku tvorí situácia, keď je plodov naozaj už priveľa na priame spotrebovanie i rozdanie. Často sa to stáva pri rajčinách. Našťastie existuje mnoho spôsobov ich uchovávania. Treba však poznať základné pravidlá.

17.02.2023 06:00
nakladané paradajky Foto:
debata

Rajčiny bez diskusie patria medzi najpopulárnejšie ovocie. Áno, radno osvetovo pripomínať, že oficiálne spadajú do tejto kategórie. Pripomenúť nezaškodí ani to, že existuje viacero metód, ako si zachovať nadbytočný prídel zo záhona či balkóna.

Na sušenie skôr dužinaté druhy

Záľaha červených či zriedkavejšie oranžových alebo žltých plodov prináša výhodu, že na skladovanie si môžete vybrať iba tie najkvalitnejšie kusy podľa konzistencie, vône a celistvosti šupky. Nielen v stredomorskej kuchyni sa obľube tešia sušené rajčiny na dochucovanie šalátov, cestovín, rizot či – asketicky a pôžitkársky zároveň – chleba s olivovým olejom. Na sušenie sa hodia dužinaté tzv. slivkové druhy, tutovkou je San Marzano. Chybu však neurobíte ani s cherry miniatúrami.

ozdobná paprička Čítajte aj Tak môže sa jesť alebo nie? Je čas na výsev nenáročnej rastliny, ktorá ozdobí každú kuchyňu

Pootvorené dvierka rúry

Paradajky na sušenie rozrežte po zvislej osi na polovicu. Veľké kusy naporciujte na štvrtiny. Ak chcete, na urýchlenie procesu vydlabte najmäkšiu časť dužiny so semienkami. Zvyšky poukladajte rezom nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Posoľte a počkajte štvrťhodinku na vsiaknutie. Súbežne rozohrejte rúru na 100 °C a potom nechajte teplo pôsobiť asi osem hodín až do primeraného zošúverenia obsahu. Sušenie paradajok si teda žiada určitú trpezlivosť a okno v gastronomických plánoch. Dvierka rúry nechajte pootvorené, aby vlhkosť mala kade unikať.

Do oleja aj so zvyškovou vlhkosťou

Alternatívou je použitie sušičky, kde pri teplote 50 stupňov rátajte s trvaním okolo 6 – 7 hodín. Sušené rajčiny môžete držať v oleji, mrazničke (vydržia v nej aj niekoľko rokov) alebo uzavretej sklenenej nádobe. Práve od metódy skladovania sa odvíja požadovaný výsledok sušenia. Rajčiny vzápätí naložené do oleja môžu mať vyššiu zvyškovú vlhkosť a v chlade a tme vydržia do pol roka. Paradajky na uchovanie nasucho spečte až do stavu „al dente“ a rátajte s ich trvanlivosťou na úrovni trištvrte roka.

jedlé kvety Čítajte aj Prospievajú imunite, tráveniu aj duševnej pohode. Ktoré kvety sa dajú jesť a s čím ich kombinovať?

Dochutený vínny olej s vodou

Kokteilové rajčiny sú vhodné na naloženie do vínneho octu. Umyté plody nasypte do sterilného zaváracieho pohára. Vínny ocot zrieďte v pomere jedna k jednej s vodou a pridajte podľa vlastnej chuti korenie, cesnak, cibuľu, čili, soľ a cukor. Povarte a nalejte na paradajky. Poháre vzduchotesne uzavrite. Podobne však môžete naložiť väčšie rajčiny. Nakrájajte ich na štvrtiny, vhoďte priamo do dochutenej zmesi vínneho octu s vodou, povarte, po odstavení premiestnite tekutinu aj hmotu do pohárov a takisto uzavrite.

Mrazeniu musí predchádzať blanšírovanie

Čo sa týka zamrazovania, treba si priznať, že rajčiny nie sú ideálnym artiklom. Ak si hodláte udržať šancu na uspokojivý výsledok, musíte ich pred vložením do mrazničky blanšírovať, čiže nakrátko previesť tepelným šokom vo vriacej vode. V opačnom prípade by po prebudení nepekne zhnedli. Po blanšírovaní idú ľahko ošúpať. Následne ich rozštvrťte a zbavte stopiek a semienok. Poukladajte do dózy na mrazenie a vzduchotesne uzavrite. Jednotlivé dávky môžete neskôr použiť na prípravu omáčok alebo polievky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #paradajky #sušenie #uskladnenie #rajčiny #mrazenie #blanšírovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december