Obyčajná a pritom taká zdravá! Zelenina čo čistí krv aj črevá, posilňuje imunitu a ešte vám aj pomôže schudnúť

Stravovať sa každý deň ako rímsky cisár Nero nie je nič nedosiahnuteľné. Tento panovník totiž priam zbožňoval pór, vraj pre jeho blahodarné účinky na hlas. Pravou príčinou však mohla byť aj cisárova obava z otravy. Pór sa považoval za výborný protijed pri otrave hubami, alkoholom aj hadím pohryzením.

17.02.2023 17:00
pór Foto:
debata

Čistička krvi aj žalúdka

Či už mal Nero také alebo onaké dôvody, isté je, že liečivú silu póru využívali už starí Rimania a Gréci. Pór je viac ako len obyčajná zelenina, ktorú zvykneme hodiť do polievky. Má veľkú čistiacu silu, ktorá pôsobí na krv, žalúdok aj črevá. Pór prečisťuje tráviaci systém od baktérií, podporuje vylučovanie tráviacich štiav aj činnosť slinivky brušnej.

Plný užitočných látok

Pór je vynikajúcim zdrojom draslíka, pôsobí močopudne a podporuje činnosť obličiek. Je vhodný pre ľudí s reumatickými ťažkosťami. Okrem vápnika je táto cibuľovitá rastlina bohatým zdrojom vápnika, železa a fosforu a je veľmi dobrý pre deti, ktoré potrebujú pre svoj rast všetky spomínané látky. Pór obsahuje aj dosť vitamínu B a C. Vďaka obsahu síry podporuje trávenie, zlepšuje činnosť pečene a žlčníka, dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Okrem toho posilňuje imunitný systém.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Dá sa s ním aj schudnúť

Rozhodne stojí za to poskytnúť póru v našom jedálnom lístku širší priestor a nedegradovať ho iba na prílohu alebo kúsok, čo sa utopí v polievke a potom vyhodí. Pór pomáha aj v boji s nadváhou a pravidelne by ho mali jesť tí, čo majú vysoký cholesterol. Aj tu dokáže pór zázraky. Dá sa jesť samostatne alebo ako súčasť šalátov, pripravujeme ho varením, v pare, dusením či zapekaním. Zelená časť póru obsahuje dvakrát viac vitamínov ako jeho biela časť.

Ako ho pestovať

Predpestovaný pór vysádzame von v čase, keď vonkajšia denná teplota dosahuje okolo sedem stupňov. Pór potrebuje aspoň osem hodín slnka denne, vyživenú a odvodnenú pôdu. Nikdy ho nesaďme na miesto, kde sme pestovali cibuľoviny minulý rok, aby sme predišli chorobám a napadnutiu škodcami. V blízkosti póru neumiestňujeme fazuľu a hrach, no nevadí mu mrkva, zeler alebo špenát. Pór potrebuje pravidelnú zálievku, ale pri premáčaní mu žltnú listy.

Video
Legendárne súrodenecké duo Júlia a Peter Hečkovci spolu naspievalo množstvo známych hitov. Na pódiu im to ide jedna radosť, ale ako im to ladí spolu v kuchyni?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pečeň #imunita #zelenina #žlčník #obličky #pór #žalúdok a trávenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december