Ľahšie ho je kúpiť ako pestovať, telo sa zaň vždy poďakuje. Chutí skvelo a patrí k najzdravšiemu ovociu

Stojí za povšimnutie nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre schopnosť čistiť organizmus, a to črevá, pečeň aj obličky. Hrozno obsahuje až okolo 80 percent vody, množstvo vitamínov a minerálov. Má vysoký obsah cukru, ale nezaraďujeme ho medzi sacharidové plody. Je bohaté na draslík a železo.

18.02.2023 14:00
hrozno Foto:
debata

Špička medzi zdravými

Hrozno patrí k najzdravším druhom ovocia. Je hodnotné preto, že povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav a je jedným z najlepších prostriedkov na vylučovanie kyseliny močovej z organizmu. Hojná konzumácia hrozna poslúži na obnovenie acidobázickej rovnováhy v tele. Týka sa to všetkých druhov hrozna. Príroda nám v hrozne namiešala geniálnu kombináciu vody a výživných látok, ktoré pôsobia na telo nesmierne blahodarne.

Vhodné na očistu tela

Hoci sa organizmus neustále prirodzene sám očisťuje od rôznych toxických látok, môžeme mu pomôcť konzumáciou hrozna. Navyše je hrozno sýte a výživné, môžeme ním pokojne nahradiť niektorý celý chod. Ak jeme tri až štyri dni asi štvrť kilogramu hrozna každé dve hodiny, pomôžeme organizmu s očistou. Vysoký obsah vody a vlákniny predurčuje hrozno na to, aby pomohlo lenivým črevám.

jahody a slimáky Čítajte aj Už nikdy nepestujte jahody pre slimáky. Čo skutočne zaberá pri ochrane lahodných plodov?

Čo ešte dokáže

Hrozno je pokladom pre zdravie, keď ho jeme celé, teda aj so šupou a jadierkami. Šupy sú zdrojom vlákniny, jadierka obsahujú vitamíny C, A a E, ďalej horčík, železo, draslík a vápnik. Jadierka hrozna sú výbornou prevenciou zápalov, srdcovocievnych ochorení a hovorí sa dokonca o ich protirakovinových účinkoch. Prospievajú aj pokožke a očiam. Hroznový cukor je výborným zdrojom okamžitej energie pri telesnej aj duševnej záťaži.

Pestovanie nie je pre každého

Pokiaľ by ste chceli v záhrade vlastnú zásobáreň tohto chutného ovocia, treba rátať s tým, že to nie je jednoduché a ani pre každého. Hoci sa pre klimatické zmeny posúva hranica teplých oblastí smerom na sever, pestovanie viniča predsa len vyžaduje celodenné slnko, stabilne teplé a chránené oblasti a kvalitnú pôdu. Treba sa tiež pripraviť na dlhodobú starostlivosť. Kontajnerová sadenice umožňujú vysádzať vinič celoročne. Pri výsadbe použijeme hnojivo na báze rohoviny. Vinič sa rýchlo zakorení. Prvé roky po výsadbe potrebuje ako prípravu na plodenie, vlastné hrozno budete pri správnej výsadbe a následnej starostlivosti oberať zhruba po dvoch, troch rokoch.

Video
Jednoduchý špaldový koláčik s bielym hroznom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #vinič #hrozno #zápaly
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december