Je výbornou náhradou kávy, ale nebolí z nej žalúdok ani sa netvorí kyselina. Tráveniu dokonca prospieva

Možno vám starí alebo prastarí rodičia rozprávali o tom, že v časoch, keď nebolo všetko také dostupné ako dnes, museli sa zaobísť bez kávy. Mali však iný nápoj, ktorý kávu nahradil. Cigória alebo cigorka sa kedysi pila bežne. Tento nápoj, na ktorý mnohí dodnes nedajú dopustiť, sa pripravuje zo sušeného rozomletého koreňa čakanky obyčajnej.

19.02.2023 06:00
čakanka Foto:
debata

K žalúdku je šetrná

Na rozdiel od kávy je cigorka veľmi šetrná k žalúdku, čo určite ocení každý, koho zvykne po káve trápiť žalúdočná kyselina alebo iné tráviace problémy. Vo fytoterapii sa čakanka využíva najčastejšie pre jej blahodarné účinky na pečeň a žlčník. Podporuje trávenie, no nedráždi tráviaci systém. Je výborným pomocníkom, keď nás trápi pocit preplnenia, bolesti brucha či plynatosť. Zároveň pomáha aj pri nechutenstve.

Účinkuje ako káva

Cigorka nepripomína kávu len chuťou a vzhľadom, ale aj povzbudzujúcimi účinkami. Po tomto nápoji môžete siahnuť, keď vás trápi únava, vyčerpanie a ste prepracovaní. Nápoj z čakanky jemne povzbudí, no nedráždi. Z čakanky sa dá pripraviť aj liečivý čaj na žalúdočné problémy. Jednu čajovú lyžičku drogy z koreňa zalejeme litrom vody, necháme zovrieť a tri minúty povaríme. Pijeme dve až tri šálky čaju denne. Okrem toho môžeme pri bolestiach žalúdka skúsiť aj obklady zo sparených listov a kvetov čakanky.

aloe Čítajte aj Pestujeme ju pre krásu, no má aj silné liečivé účinky. Na kožu pôsobí priam zázračne a funguje aj ako čistička organizmu

Liečivá burina

Čakanka je vytrvalá rastlina z čeľade astrovité, ktorá dorastá do výšky okolo jedného metra. Rastie popri cestách, na lúkach či v priekopách. V záhrade ju považujeme za burinu, no je to zároveň bylina s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Pestuje sa aj ako okopanina. Koreň čakanky sa zbiera na jeseň, kvety zasa vtedy, keď sú v rozkvete. V kombinácii s harmančekom tvorí čakanka liečivú zmes, ktorá pôsobí blahodarne na trávenie, nervy a vo forme obkladov aj na pokožku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #káva #čakanka #žaludočné problémy #cigorka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december