Kto túto nenáročnú zeleninu raz vyskúša, viac na ňu nedá dopustiť. Je veľmi zdravá a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov

Pochádza z Malej Ázie, dobre ju poznali aj starí Slovania. Bôb záhradný je vynikajúca strukovina, ktorá dokáže zasýtiť a ešte aj prospieva nášmu zdraviu. Je priam nabitá bielkovinami, ale aj draslíkom, železom, vápnikom a inými minerálnymi látkami. Táto zdraviu prospešná rastlina nemá vysoké nároky na pestovanie.

20.02.2023 14:00
bôb Foto:
debata (2)

Vyskúšate a už sa jej nevzdáte

Záhradkári, ktorí sa pustili do pestovania bôbu, sa po zbere úrody čudujú, ako mohli predtým bôb zanedbávať, či už v záhrade alebo v kuchyni. Kto ho raz skúsil, nedá naň viac dopustiť. Zelené struky môžete pri skorom výseve začiatkom marca zberať už od júna na šalát. Zrelé semená potom zberáme koncom augusta a neskôr. Bôbu sa darí aj vo vyšších nadmorských výškach, neublížia mu dokonca ani jarné mrazíky. Jeho pestovanie nie je zložité.

Dvojnásobný úžitok

Čím skôr bôb vysievame, tým lepšie. Najlepšie sa mu darí v ťažších ílovito-hlinitých pôdach, ale dá sa pestovať všade, aj na piesočných pôdach Záhoria. V období rastu má vysoké nároky na vodu. Vtedy vytvára najviac zelenej hmoty, ktorá sa po zbere úrody a zarytí do zeme stáva zeleným hnojivom. Bôb teda využijeme dvakrát, prvýkrát ako plodinu a druhýkrát na obohatenie pôdy o dôležité živiny.

pór Čítajte aj Obyčajná a pritom taká zdravá! Zelenina čo čistí krv aj črevá, posilňuje imunitu a ešte vám aj pomôže schudnúť

Neznáša burinu, miluje vodu

Bôb vysievame do hĺbky štyri až osem centimetrov, do sponu 50 × 20 centimetrov. Rastliny vyjednotíme, keď dosiahnu výšku okolo 10 – 15 centimetrov. Pre dosiahnutie stability ich prihrnieme zeminou, na vrchole rastu môžeme rastliny podľa potreby aj podoprieť, keďže dorastajú dospelému človeku po pás alebo aj o niečo vyššie. Bôbový záhon treba udržiavať bez burín a stále dobre zavlažovať.

Ako ho skladovať

Keď rastliny dostatočne zakvitnú, zaštipneme vrcholce, aby sme podporili zrenie semien. Zároveň tým obmedzíme napádanie bôbu voškou makovou. Semená určené na budúci výsev necháme v strukoch úplne dozrieť. Potom ich vysušíme a uskladníme v pevne zatvorenej zaváracej fľaši. Nesušené, ešte mladé semená, môžeme mraziť. Suché semená si udržujú klíčivosť až osem rokov.

Bôbový záhon treba udržiavať bez burín a stále dobre zavlažovať. V období rastu má rastlina vysoké nároky na vodu.

Dobré vedieť o bôbe

  • Klíčenie urýchlime, keď pred výsevom namočíme semená na päť hodín do vody.
  • V pôde napučí semeno za tri, štyri dni, pričom spotrebuje toľko vody, akú má hmotnosť.
  • Rastlina neznáša chlór, preto nepoužívame chlórové hnojivá.
  • V každom struku sa nachádzajú tri, štyri semená obličkovitého tva­ru.
  • Z bôbu sa dajú pripraviť chutné šaláty aj teplé jedlá, receptov je mnoho.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #bob #strukovina #výsev
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december