Bežný, a predsa výnimočný
Šípkový ker je rastlina, ktorú môžeme vidieť pri plotoch, na lúkach, poliach aj na okrajoch lesov. Na jar pekne kvitne. Považujeme ju za bežnú a obyčajnú rastlinu, no jej plody nás môžu sprevádzať po celý rok ako prevencia rôznych chorôb a podpora organizmu. Šípky sa zbierajú v septembri a októbri, sušia sa v tenkých vrstvách a usušené plody by ste nemali skladovať dlhšie ako jeden rok. Je potrebné ich stále držať v suchu.
Prečo sú také cenné
Predovšetkým pre vysoký obsah vitamínu C. Najviac sa ho nachádza v zrelých a neusušených plodoch, sušením sa vitamín C čiastočne stráca. Okrem toho obsahujú šípky aj vitamín B1, B2, P, K, karotíny, organické kyseliny, cukor a pektín. Šípkový čaj oceníme najmä pri prechladnutiach a iných zimných ochoreniach, no môžeme ho piť aj preventívne po celý rok. Takisto je vhodný pri regenerácii po chorobe, pretože urýchľuje zosilňovanie organizmu. Šípkový čaj tiež podporuje tvorbu krvi a pôsobí mierne močopudne. Je teda vhodný aj pri zápaloch močových ciest či obličiek. V lete je výborný proti smädu.

Ako sa dá pripraviť
Šípkový čaj pripravíme tak, že rozdrvené šípky povaríme, no nie dlhšie ako 10 minút. Na jednu šálku použijeme dve čajové lyžičky šípok. Môžeme ho piť tri- až štyrikrát denne. Zo šípok sa dá uvariť aj výborný džem, likér a v zime aj punč. Šípky môžeme pri príprave džemu kombinovať s jablkami, pričom k nim pridáme aj šťavu a kôru z chemicky neošetreného pomaranča.