Funguje nielen pri prechladnutí. Rastlina čo pomôže aj pri problémoch s močákmi a podporuje tvorbu krvi

Až tri metre vysoký ker s veľkými ružovými či ružovobielymi kvetmi a s vetvami, ktorých tŕne dokážu poriadne poškriabať. Kto by nepoznal ružu šípovú? Kvety tohto kra odkvitajú koncom leta a na ich mieste sa objavujú plody, spočiatku oranžové, neskôr sýtočervené šípky. Odvar zo šípok je vynikajúcou prevenciou sezónnych zimných ochorení, no pre jeho liečivé účinky ho môžeme piť po celý rok.

23.02.2023 06:00
ruža šípová Foto:
debata

Bežný, a predsa výnimočný

Šípkový ker je rastlina, ktorú môžeme vidieť pri plotoch, na lúkach, poliach aj na okrajoch lesov. Na jar pekne kvitne. Považujeme ju za bežnú a obyčajnú rastlinu, no jej plody nás môžu sprevádzať po celý rok ako prevencia rôznych chorôb a podpora organizmu. Šípky sa zbierajú v septembri a októbri, sušia sa v tenkých vrstvách a usušené plody by ste nemali skladovať dlhšie ako jeden rok. Je potrebné ich stále držať v suchu.

Prečo sú také cenné

Predovšetkým pre vysoký obsah vitamínu C. Najviac sa ho nachádza v zrelých a neusušených plodoch, sušením sa vitamín C čiastočne stráca. Okrem toho obsahujú šípky aj vitamín B1, B2, P, K, karotíny, organické kyseliny, cukor a pektín. Šípkový čaj oceníme najmä pri prechladnutiach a iných zimných ochoreniach, no môžeme ho piť aj preventívne po celý rok. Takisto je vhodný pri regenerácii po chorobe, pretože urýchľuje zosilňovanie organizmu. Šípkový čaj tiež podporuje tvorbu krvi a pôsobí mierne močopudne. Je teda vhodný aj pri zápaloch močových ciest či obličiek. V lete je výborný proti smädu.

čakanka Čítajte aj Je výbornou náhradou kávy, ale nebolí z nej žalúdok ani sa netvorí kyselina. Tráveniu dokonca prospieva

Ako sa dá pripraviť

Šípkový čaj pripravíme tak, že rozdrvené šípky povaríme, no nie dlhšie ako 10 minút. Na jednu šálku použijeme dve čajové lyžičky šípok. Môžeme ho piť tri- až štyrikrát denne. Zo šípok sa dá uvariť aj výborný džem, likér a v zime aj punč. Šípky môžeme pri príprave džemu kombinovať s jablkami, pričom k nim pridáme aj šťavu a kôru z chemicky neošetreného pomaranča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #prechladnutie #ker #šípky #šípkový čaj #ruža šípová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december