Chcete božské dochucovadlo? Je čas na sejbu rastlín, ktoré robia s chuťou jedla zázraky

Semená rastlín, ktoré budeme používať mladé, sejeme po malých množstvách v mesačných alebo šesťtýždňových intervaloch. V sejbe pokračujeme aj celé leto. V chladnejších oblastiach počkáme so sejbou do konca marca. O ktorých rastlinách je reč? Takto môžeme vysievať koriander, trebuľku, kôpor, pažítku, nechtík, pamajorán, štiav alebo portulaku.

25.02.2023 14:00
bylinky Foto:
debata

Viac než potrebujete

Ak chcete pestovať bylinky nielen na priamu konzumáciu, ale aj na sušenie, potom ich zasejte viac. Veľmi drobné semená sa môžu pri sejbe vonku stratiť, preto je praktickejšie vysievať do misiek v miestnosti alebo v skleníku. Semená petržlenu sejeme na tienisté stanovište do plytkých riadkov vzdialených od seba 25 centimetrov. Niektorí záhradkári majú dobré skúsenosti s naliatím vriacej vody pozdĺž riadkov pred sejbou. Pôda sa tak zohreje a zároveň sa tak zničí veľká časť klíčiacich burín.

aníz Čítajte aj Nafukuje vás z kapusty alebo karfiolu? Pri varení pridajte rastlinu, ktorá vám pomôže poraziť aj kašeľ a zápach z úst

Čo si pýta bazalka

Často pestovanou bylinkou je bazalka. Potrebuje teplo, vodu a dostatok miesta pre korene. Použite jemný substrát na sejbu. Na povrch každého črepníka zasejte tri semená bazalky. Semená nezasypávajte zeminou. Črepníky umiestnite do tepla, prikryte ich sklom a hnedým papierom a chráňte pred priamym slnkom. Len čo začnú semená klíčiť, odstráňte sklo aj papier. Staré bylinky môžu na jar vytvárať malé zakorenené odnože. Oddelíme ich od hlavnej rastliny a presadíme na iné miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #petržlen #bazalka #sejba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december