Máte ťažkú ílovitú pôdu? Niektoré trvalky sa za ňu poďakujú

Vlastnosti zeminy na pozemku môžete do určitej miery upravovať priebežnými zásahmi. V zásade však musíte pri pestovateľských plánoch vychádzať z reálií konkrétnej lokality. Týka sa to aj výberu flóry do trvalkového záhona. Aj pri výsadbe vhodných typov najprv treba zlepšiť vlastnosti podložia a následne bedlivo rozlišovať podľa slnečnosti stanovišťa.

28.02.2023 06:00
trvalky Foto:
debata

Nehostinnosť k úžitkovým rastlinám

K výhodám ílovitej zeminy, kým nie je až príliš hutná, patrí uchovávanie vlhkosti a prospešných látok. Rýchlo sa ochladzuje a pomaly prehrieva, v tomto zmysle nie je prívetivá k úžitkovým rastlinám. Proti neúnosne ťažkej pôde sa dá zakročiť prostredníctvom zapracovania piesku a štrku. Bez ohľadu na to bude situácia s priepustnosťou substrátu určite lepšia v slnečných zónach.

Na privoňanie aj do vázy

Potešujúco veľa trvaliek vyznáva práve takéto základné životné podmienky, čiže dostatok slnečného svitu v kombinácii s ílovinou. Osvedčeným zástupcom tejto skupiny je flox metlinatý (Phlox paniculata), ktorý odolá aj mínus 34 stupňom. Pochádza z vlhkých lúk a lužných lesíkov východnej časti Severnej Ameriky, neznáša však podmáčanie. V závislosti od odrody siaha nad kolená, ale aj povyše pása. Farebne ponúka biele, ružové, červené i fialové verzie. Vzpriamené stonky sa končia metlinatými kvetenstvami, ktoré od júla do septembra pomkýnajú k privoňaniu i rezu do vázy. Na štvorcový meter pomestíte 8 – 10 kusov po sedem eur. Odporúčaný spon neradno podceniť, lebo prehustenie zabraňujúce prúdeniu vzduchu zvyšuje riziko výskytu múčnatky. Zároveň z tohto dôvodu zalievajte flox ku koreňom, nie cez listy.

ruže Čítajte aj Môže byť niečo romantickejšie než oblúk z ruží? Po ktorých odrodách siahnuť, aby bol efekt dokonalý

Rozmanitý vzrast, termíny i farebnosť

Kompaktný lán kvietkov na sklonku leta, keď sa už susedia v okrasnom sektore pomaly vyčerpávajú, spoľahlivo dodá aj ďalšia pôvodom severoamerická trvalka kvitnúca od siedmeho do deviateho mesiaca. Robustné mrazuvzdorné a celkovo na opateru značne nenáročné helénium (Helenium) z čeľade astrovitých dosť pripomína echinaceu či rudbekiu, opticky sa k nim hodí. Veľkými prednosťami sú jednoduché rozmnožovanie a rýchly rast: vitalita a expanzívnosť občas býva až na príťaž. Helénium sa tlačí do pozornosti aj zásluhou rozmanitosti desiatok odrôd podľa vzrastu, termínu kvitnutia a zafarbenia súkvetí na hojne olistených vzpriamených trsoch. Od prenikavo žltých cez ohnivo oranžové a tehlovo červenkasté až po striedmo mahagónové varianty sa môžete prepracovať k hybridným mixom. Meter na meter plochy vyriešite štyrmi rastlinami zhruba po šesť eur.

modrá sedmokráska Čítajte aj Balkónovky na záhone? Neuveríte, aké dokážu byť nádherné tam, kde by ste to nečakali

Žiarivá falošná slnečnica

Podobné cenové relácie, ale aj geografické a agrotechnické parametre vrátane plnej mrazuvzdornosti sa týkajú spriaznenej v dospelosti polmetrovej až metrovej slnečníčky drsnej (Heliopsis helianthoides, na ilustračnej fotografii), ktorej sa tiež darí v ílovitej zemine mimo tieňa. Alternatívnymi názvami tejto roztomilo a majestátne pôsobiacej trvalky sú janeba alebo falošná slnečnica. Charakterizujú ju žiarivo žlté margarétovité kvietky na bohato rozkonárených stonkách nad sýto zelenými dekoratívnymi listami. Pri niektorých kultivaroch má olistenie atraktívny bordový nádych. Na jeden štvorcový meter stačia tri kusy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #múčnatka #slnečnica #trvalky #helénium
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december