Domáca zelenina a ovocie nemá chybu. Ako pripraviť na jar záhradu, aby čo najlepšie rodila?

Záhrada bude dávať bohatú úrodu ovocia a zeleniny, keď jej venujeme potrebnú a správnu starostlivosť. Základom je kvalitná pôda s dostatkom živín. Práve teraz je ideálny čas na prípravu pôdy pred výsadbou. Ako záhony správne nachystať?

28.02.2023 14:00
jar v záhrade Foto:
debata

Začíname veľkým upratovaním

Staré opadané lístie, konáriky, plody. Po zime býva záhrada plná neporiadku, ktorý je nevzhľadný a pre záhradu predstavuje riziko. Prispieva k šíreniu plesní a húb, ktoré následne oslabujú zdravie rastlín a dá sa ich iba ťažko zbaviť. Preto treba už v tomto čase za pekného počasia začať s upratovaním a záhradu vyčistiť. Neodmysliteľnými pomocníkmi sú hrable, prípadne fukar na lístie.

Ako vrátiť živiny do pôdy

Nahromadený prírodný odpad môžeme spracovať v záhradnom drviči. Má tú výhodu, že znižuje objem materiálu a zároveň vytvára výborný základ pre kompostovanie. „Cenné živiny sa vďaka nemu vrátia do pôdy v podobe hnojiva a zlepšia jej kvalitu,“ radí David Irmann zo spoločnosti Bauhaus. Po zime treba aj vyčistiť alebo opraviť záhradné cestičky, aby sme sa mohli po záhrade bez problémov pohybovať.

bôb Čítajte aj Kto túto nenáročnú zeleninu raz vyskúša, viac na ňu nedá dopustiť. Je veľmi zdravá a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov

Zlepšujeme kvalitu pôdy

Vplyvom mrazu, snehu a vetra sa zhoršujú vlastnosti pôdy, pritom práve pôda je kľúčová pre úspešný rast rastlín a bohatú úrodu. Pred ďalšou výsadbou je potrebné pôdu kultivovať, prevzdušniť a zbaviť burín. Akonáhle to počasie dovolí, pustíme sa do prípravy záhonov. Ideálny čas je vtedy, keď sa teplota pohybuje počas jedného týždňa okolo 7 stupňov. Poznáme to aj podľa stavu pôdy, ktorá by mala byť na povrchu suchá, drobivá a nelepivá.

Rýľujeme, okopávame, kultivujeme

Záhony najskôr zbavíme burín a prekypríme motyčkou. Ak zakladáme nový záhon, nezaobídeme sa bez rýľovania, ideálne do hĺbky 30 centimetrov. Odstraňujeme veľké kusy mačiny, ale aj buriny až ku koreňom. Na kyprenie väčších plôch použijeme rotavátor alebo kultivátor. Kultivátor si poradí aj so zapracovaním hnojiva alebo pletím. Kultivátory sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, či už pre veľké alebo pre malé záhrady. V obchodoch dostať jednoúčelovú, ale aj všestrannú verziu, pri ktorej je výhoda napríklad výmena nástavcov pre orbu.

maliny Čítajte aj Koncom zimy robíme rez malín, no nie všetkých. Ktoré kry režeme a aké sú pravidlá tohto rezu?

Dodávame živiny

Pôda stráca počas zimy mnoho živín, preto ich teraz treba doplniť. Najlepšie sú organické hnojivá, a to buď maštaľný hnoj alebo vyzretý záhradný kompost. Pomôžu vytvoriť v pôde prostredie potrebné na pestovanie rastlín. Výhodou kompostu je, že sa dá do pôdy priamo pridať a je vhodný pre všetky druhy zeleniny. Stačí ho nasypať na porýľovaný záhon a zapracovať do hĺbky asi 10 centimetrov. Keď je pôda porýľovaná a obohatená o hnojivo, povrch už len urovnáme hrabľami a necháme asi tri týždne odpočinúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR #kvalita pôdy #buriny #hrable #fukar na lístie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december