Skvelá náhrada čierneho korenia: Bojuje proti zápalom, zlepšuje trávenie aj činnosť srdca a zlepší vám spánok

Keď vás trápi nadúvanie či iné tráviace ťažkosti, prirodzene sa vyhýbate jedlám, ktoré by ich mohli spôsobiť. Pritom stačí siahnuť po rastline, ktorá dokáže trávenie priam zázračne uľahčiť. U nás nie je saturejka všeobecne známa, no oplatí sa prekonať nedôverčivosť a vyskúšať ju. Svojou jemne korenistou vôňou a chuťou vylepší chuť najmä strukovinových pokrmov, ktoré dokážu naše trávenie niekedy poriadne potrápiť.

02.03.2023 14:00
saturejka Foto:
Saturejka: Vedeli ste, že táto bylina je skvelou náhradou čierneho korenia? Oceníte ju najmä v prípade, že toto čierne kulinárske zlato zo zdravotných dôvodov nesmiete používať. Do jedla pridávajte na konci varenia celé, nerozdrvené lístky, aby sa z nich náhodou neuvoľnili nepríjemné horčiny. Saturejka pomôže pri nechutenstve, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, zmierňuje hnačky, plynatosť, koliky.
debata (1)

Čo je dobre vedieť

Saturejka sa dá bez problémov pestovať v záhrade, aby bola vždy poruke. Je to jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky asi 30 centimetrov. Má kvety bielej, ružovkastej alebo bledofialovej farby, úzke listy a plody nazývané tvrdky. Vysušená bylina pekne vonia a vďaka svojej pálivej chuti je pri varení výbornou náhradou čierneho korenia. V kuchyni ju môžete použiť čerstvú aj sušenú. Na sušenie zbierame celú kvitnúcu vňať.

Ako sa o ňu starať

Saturejku môžete pestovať v kvetináči na okne aj v záhrade na záhone. Potrebuje svetlo, teplo a kyprú pôdu. Rastlina sa dá vypestovať z priesad, semená saturejky vysievajte v marci až apríli do pareniska alebo do nádob. Potom až do júla ich môžete vysievať priamo na záhon. Rastlinu treba pravidelne strihať, aby ste zabránili drevnateniu stonky.

bylinky Čítajte aj Chcete božské dochucovadlo? Je čas na sejbu rastlín, ktoré robia s chuťou jedla zázraky

Nielen chutí, ale aj lieči

Saturejka je výborné korenie, ktoré má zároveň liečivé účinky. Ideálna je pri varení jedál z mäsa, strukovín či kapusty, pretože pomáha ich tráveniu a zmierňuje nadúvanie. Saturejka utišuje zapálený žalúdok a z čriev vyháňa parazity. Okrem priaznivého vplyvu na trávenie nám táto bylina pomáha starať sa aj o zdravie srdca a dýchacích ciest. Zmierňuje zápaly a prospešná je tiež vďaka vysokému obsahu minerálov. Pri varení však nezabúdajte na to, že saturejku pridávame do jedla až ku koncu varenia, aby nezhorkla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #srdce #kapusta #dýchacie cesty #strukoviny #nadúvanie #bylina #čierne korenie #saturejka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december