V špajze ju má každý, ale dokáže viac než len ochutiť jedlo. V záhrade funguje ako zaručený likvidátor chorôb a chráni aj zdravie ľudí

Kto by nemal rád voňavé škoricové koláčiky alebo chutný rozvoniavajúci punč so štipkou škorice? Škorica však nie je len aromatické korenie z kôry škoricovníka, ktoré využívame najmä pri pečení. Funguje aj ako účinný bojovník proti chorobám, ktoré napádajú rastliny. Kto raz spozná účinky škorice, ten na ňu viac nedá dopustiť!

03.03.2023 18:15
škorica Foto:
debata

Likviduje huby a plesne

Keď sa na rastline objavia plesne alebo huby, nepanikárte a siahnite po škorici. Práve ona je totiž účinným prostriedkom na boj s týmito ničiteľmi rastlín. Nasypte trochu koreniny na substrát okolo rastliny a začnú sa diať divy. Pokiaľ pleseň napadla celú rastlinu, posypte škoricou aj listy a stonku. Škorica je známa tým, že pôsobí proti škodlivým mikroorganizmom, a aj pleseň z rastlín postupne odstráni.

Ochráni aj semená

Ak ste zasiali semená vzácnych rastlín, určite o ne nebudete chcieť prísť. Aby ich nezničili choroby, použite škoricu ako ochranu. Chráni semená pred chorobami, patogénnymi mikroorganizmami a podobnou pliagou. Stačí jemne poprášiť semená škoricou alebo ju pridať do hnojiva. Je jedno, či použijeme korenie zo škoricovníka čínskeho alebo škoricovníka cejlónskeho, účinné sú obe, aj keď cejlónska škorica sa považuje za trochu kvalitnejšiu. U nás dostať prevažne škoricu z čínskeho škoricovníka, to však nie je žiadna tragédia, pretože oba druhy sa skutočne líšia len minimálne.

saturejka Čítajte aj Skvelá náhrada čierneho korenia: Bojuje proti zápalom, zlepšuje trávenie aj činnosť srdca a zlepší vám spánok

Ach, ako krásne vonia!

Nezameniteľná chuť a vôňa škorice pochádza z éterického oleja a ďalších zložiek, ktoré škorica obsahuje. No nie je to len aróma a chuť, pre ktoré by sme mali škoricu pridávať do jedla. Táto korenina je totiž aj zdraviu prospešná. Pomáha znížiť krvný tlak, zvládnuť cukrovku 2. typu, zmierňuje zápaly, chráni srdce, zmierňuje bolesť. Keďže má antibiotické, antivírusové a protiplesňové účinky, je veľkým priateľom našej imunity. Vďaka týmto účinkom dokáže ochrániť aj rastliny. Škorica prospieva aj zdraviu ústnej dutiny a tráviaceho traktu.

Môžete si ju dopestovať

Nebránite sa experimentom? Potom môžete vyskúšať pestovanie škoricovníka v kvetináči. Ako izbová rastlina má škoricovník pekné zelené listy, ktoré sú najskôr červenkasté a postupne zmenia farbu. Škoricovník potrebuje teplo a vysokú vlhkosť vzduchu, teda podmienky , aké má vo svojej tropickej domovine. Potrebuje aj veľa svetla a priepustný substrát, ktorý nesmie vyschnúť. Staršie rastliny môžete rezať, aby mali pekný tvar. Škoricu získate z rastliny tak, že konárik narežete po dĺžke a ošúpete z neho kôru. Odstráňte vrchnú vrstvu kôry, nechajte ju usušiť a domáca škorica je na svete!

Škoricu si môžete dopestovať, škoricovník v kvetináči je peknou izbovou rastlinou. Potrebuje teplo, svetlo a vysokú vlhkosť vzduchu.

Ako pripraviť škoricový roztok

Pokiaľ je záhrada silno napasnutá chorobami, využite silu škoricového roztoku. Ako ho pripravíte? Rozpustite 1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice v 5 litroch vody. Nechajte lúhovať približne hodinu, potom môžete roztok aplikovať na postihnuté miesta. Na záver zavlažte vodou z hadice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plesne #cukrovka #srdce #huby #vysoký tlak #Škoricovník #škorica #antibakteriálne účinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december