Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Svoju chuť naplno rozvinie v šalátoch alebo keď ju podusíte podobne ako špenát. Zo známej buriny ľahko urobíte v kuchyni žiadanú listovú zeleninu. Kozonoha hostcová totiž chuťou pripomína mrkvu alebo aj zeler. Tepelne upravená naplno rozvinie svoje chuťové vlastnosti, okrem toho vás zásobí mnohými užitočnými látkami.

04.03.2023 06:00
kozonoha Foto:
debata (2)

Obsahuje vitamíny a minerály

Kozonoha obsahuje oveľa viac vitamínu C než hlávkový šalát. Má aj vysoký obsah bielkovín a minerálnych látok, ako je vápnik, fosfor, draslík a horčík. Vďaka tomu ju môžeme považovať za hodnotnú liečivú rastlinu, pokiaľ netrváme na tom, že ju budeme likvidovať ako burinu. Kozonoha sa totiž na tienistých vlhkých miestach v záhrade rýchlo rozširuje a len ťažko sa jej dá zbaviť. Môžeme s ňou zvádzať neustály a prevažne márny boj alebo ju môžeme začať brať ako zdravú listovú zeleninu.

Ako prospieva nášmu zdraviu

Rozdrvené listy kozonohy, použité ako obklad, zmierňujú bolesť pri popáleninách a pri bolestivom bodnutí hmyzom. Kedysi sa kozonoha zvykla využívať všeobecne na liečbu opuchov. Je močopudná, preto sa pridáva do čajových zmesí proti dne, zavodneniu a reume. Okrem vylučovania vody z organizmu podporuje aj vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov, teda látok, ktoré robia šarapatu našim kĺbom. Rastlinu môžeme použiť aj na obklady pri hemoroidoch. Poslúži aj na rozprúdenie metabolizmu a zvýšenie pohyblivosti kĺbov.

burina Čítajte aj Je pravda, že sa buriny treba zbaviť? Nie vždy. Môže byť aj užitočná, niekedy je pre záhradu aj pre nás darom

Z buriny chutná zelenina

Pokiaľ ide o využitie kozonohy v kuchyni, je naozaj široké. Na jar slúžia mladé lístky a svieže stonky ako skvelý doplnok čerstvých šalátov. Môžete ich hodiť aj do polievky ako ktorúkoľvek inú polievkovú zeleninu. Spomenuli sme už dusenie na spôsob špenátu a z rastliny sa dá pripraviť aj pesto. Ďalej ju môžete použiť podobne ako petržlenovú vňať alebo majoránku, teda do jedál zo zemiakov, mletého mäsa alebo vajíčok.

Čo keď nemáte záujem

Ak vás nezaujal výpočet pozitívnych vlastností kozonohy, potom je čas povedať si, ako sa tejto zanovitej a zdanlivo nezničiteľnej buriny zbaviť. Trik spočíva v tom, že kozonoha neznáša prítomnosť fazule. Preto zrýľujte záhon, kde sa kozonoha rozrástla a vysejte tam fazuľu hustejšie, než by ste to urobili normálne. Keď fazuľa dozreje, vysejte ju hneď znova. Druhá úroda na rovnakom mieste vás kozonohy zbaví.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #burina #kĺby #metabolizmus #horčík #kozonoha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december