Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Užitočne zaplní jalovú plochu na slnku alebo v polotieni, potlačí burinu a ešte aj poskytne záľahu aromatických lahodných plodov. Zároveň ju môžete pestovať aj na balkóne v nádobách či závesných košíkoch. Ktorá rastlina poskytuje toto všetko? Kritéria spĺňa stará dobrá lesná jahoda. Napodiv, v záhradkách ešte stále nenachádza oprávnené uznanie a uplatnenie.

04.03.2023 15:00
lesná jahoda Foto:
debata (1)

Tepelným spracovaním horkne

Spadá do čeľade ružovitých bylín, dorastá zhruba na 20 centimetrov pri porovnateľnej šírke a je mrazuvzdorná. Pôvabne nabielo s piatimi lupienkami kvitne od mája v podstate počas celej hlavnej sezóny, čím láka včely. Rovnako priebežne – čo patrí k jej početným prednostiam – servíruje bobuľky, ktoré pri niektorých odrodách veľkostne iba nepatrne zaostávajú za klasickými jahodami. Lesná verzia (Fragaria vesca) v stovke gramov okrem iných prospešných zložiek ponúka 145 mg draslíka, 50 mg vitamínu C, 25 mg vápnika či 15 mg horčíka. Hodí sa skôr na priamu konzumáciu, lebo tepelným spracovaním horkne. Navyše, úroda je málokedy natoľko objemná, aby zostala popri spotrebúvaní začerstva ešte aj na uchovávanie.

Listy môžete spracovať na čaj

Lesná jahoda preferuje dôkladne preosiatu mierne kyslú priepustnú humóznu pôdu bohatú na živiny. Na slnku si žiada veľa vlahy – vyhovuje jej maximálne päť hodín priameho svitu denne. Bez reptania sa uchytí osamote, ale svedčí jej to pod menšími i väčšími drevinami a všeobecne sa funkčne zapája do porastov. Práve pri takomto využití azda najviac oceníte, že uberie svetlo nežiaducej vegetácii. Zároveň treba upozorniť, že sa nadzemnými dcérskymi poplazmi rýchlo a výbojne šíri, takže ju musíte pravidelne krotiť. Estetickým bonusom je jesenný prechod olistenia do príjemného červenkastého tónu. Mimochodom, zubaté trojpočetné listy zhromaždené do prízemných ružíc sú požívateľné napríklad vo forme intenzívne rozvoniavajúce­ho čaju.

saturejka Čítajte aj Skvelá náhrada čierneho korenia: Bojuje proti zápalom, zlepšuje trávenie aj činnosť srdca a zlepší vám spánok

Keď už neunikajú bubliny

Ak si lesné jahody založíte čo najskôr na jar, drobného ovocia sa dočkáte už v lete rovnakého roka. Pri termíne uprostred leta či na jeseň sa to udeje až nasledujúci rok. Sadia sa do sponu 20 – 40 × 50 – 70 centimetrov v závislosti od parametrov danej odrody. Takisto variabilne rátajte s cenou od dvoch až do šiestich eur za kus. Pred výsadbou namočte koreňové baly tak, aby z nich už neunikali vzduchové bubliny. V lete zalievajte aj viackrát za deň, nie však okolo obeda.

Rúno či fólia ako ochrana aj regulácia

Ako štartovacie hnojivo zakomponujte do substrátu kompost, nezaškodia ani rohovinové hobliny. Pred kvitnutím siahnite po výluhu z vermikompostu alebo štandardnom organickom prípravku pre drobné ovocie. Po zbere znova zapracujte kompost a otrhajte listy oberajúce korene o silu. Dajte však pozor, aby ste nepoškodili srdcový púčik. Lesné jahody vo voľnosti nepotrebujú ochranu pred zimou. Pod nádoby s nimi vložte izolujúcu polystyrénovú dosku a rastliny prekryte rúnom alebo fóliou. Práve rúno či fólia sa zídu aj v záhone, ale v tomto prípade na ubránenie sadeníc pred škodcami a lepšiu reguláciu teploty aj vlhkosti zeminy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #kompost #hnojivo #sadenice #kyslá pôda #lesná jahoda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december