Pôsobí proti zápalom a zároveň tíši bolesť. Radšej si ho vypestujte, v prírode sa zbierať nesmie

V tradičných vidieckych záhradách má svoje stabilné miesto. Naše staré mamy dobre vedeli, prečo je to tak. Ibiš lekársky známy aj ako ibištek je totiž nielen pekná, ale aj liečivá rastlina, ktorá pomáha pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Pestovanie ibišu pritom vôbec nie je ťažké a zvládne ho aj neskúsený záhradkár.

05.03.2023 06:00
ibiš lekársky Foto:
debata

Lieči celá rastlina

Ibiš lekársky možno poznáte aj pod názvom slezová ruža. Kvitne na vrchole leta, v júli a auguste, peknými bielymi alebo ružovkastými kvetmi. Na využitie v liečiteľstve sa zbierajú kvety, listy aj korene, a to na jar alebo na jeseň. Pri koreňoch však pozor, pretože ich vykopávanie vo voľnej prírode nie je dovolené. Preto je lepšie ibiš pestovať v záhrade, ktorej dodá nefalšované domácke čaro. Pestovaný ibiš dorastá do výšky okolo jedného metra, rastlina je akoby ochlpená, celá plstnatá.

Čo všetko dokáže

Na liečivé účely sa využívajú najmä listy a koreň. Ibiš lekársky uľahčuje vykašliavanie, často býva súčasťou čajových prieduškových zmesí. Používa sa pri prechladnutí, ochoreniach horných dýchacích ciest, zápaloch priedušiek aj pri zápale pľúc. Okrem toho je výborným pomocníkom pri problémoch s trávením, pri liečbe žalúdka, črevných ochoreniach aj pri liečbe zápalov močových ciest a obličiek. Jeho sila je v tom, že pôsobí proti zápalu a zároveň tíši bolesť.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

A to ešte nie je všetko

Týmto sa výpočet liečivých účinkov ibišu nekončí. Teplé obklady z rastliny sa osvedčili pri zápaloch očí alebo zápaloch kože. Po ibiši môžete siahnuť aj vtedy, keď potrebujete kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, zápale madlí alebo angíne. Ibiš pomáha zmierniť hnačky u detí. Ďalej posilňuje srdce a udržiava cholesterol na uzde. A ešte malý bonus pre záhradkárov – ibiš sa dá pestovať sólo, ale môžete z neho vysadiť aj živý plot, ktorý vám bude pekne kvitnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #zápal močových ciest #zápal pľúc #slezová ruža #ibiš lekársky #zápal horných dýchacích ciest
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december