Začína sa očista
Ak hľadáte ovocie, ktoré vám pomôže vylúčiť z tela jedovaté látky, očistiť črevá, podporiť tvorbu krvi a trávenie, posilniť imunitný systém, odvodniť a zmierniť močové a obličkové problémy, potom siahnite po hruške. Je skutočnou ovocnou lahôdkou a poteší aj spomenutými liečivými účinkami. Liečivé sú plody hrušky aj jej listy, ktoré zbierame na jar.
Čo všetko nám ponúkajú
Hrušky obsahujú vitamín C, organické kyseliny, triesloviny, flavoniody, glykozidy, stopy jódu aj väčšie množstvo draslíka. Práve pre obsah draslíka sú hrušky výborné pre ľudí, ktorí užívajú diuretiká (lieky s močopudným účinkom) aj pre ľudí s poruchami srdcovej činnosti. Hrušky sa odporúčajú pri ochoreniach krvného obehu, pečene, sleziny a pri obezite.
Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostneKedy sa im vyhnúť
Na nadmernú konzumáciu hrušiek však treba dávať pozor, pretože sa pri nej môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti. Mali by sme sa jej vyhnúť, keď nás trápi hnačka. Odvar z hrušiek, či už čerstvých alebo sušených, sa podáva pri ochoreniach sprevádzaných vysokou teplotou a zimnicou. V kuchyni sa hrušky používali podobne ako jablká už od nepamäti. Hruškový kompót, džem, mušt aj hruškovica skrátka patria na náš stôl.
Pestovanie nie je ťažké
Pestovania hrušiek sa naozaj netreba báť. Tieto ovocné stromy nie sú náročné na pôdu ani na rez. Vyššie nároky majú len na slnko a teplo, preto sa neodporúča pestovať ich v polohách nad 300 m. Hrušky potrebujú dostatok vlahy, no nebude sa im dariť v ťažkých mokrých pôdach, ktoré majú navyše vysoký obsah vápnika. Stromy prihnojujeme a zhruba tri týždne po odkvitnutí robíme prebierku plodov. Sadíme vždy aspoň dva stromy, keďže hrušky nie sú samoopelivé. Tieto dreviny režeme podobne ako jablone. Pokiaľ chceme hrušky skladovať na priamu konzumáciu, je lepšie pestovať jesenné a zimné odrody.