Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Už čoskoro budeme môcť pozorovať, ako rozkvitnú hrušky. Z opelených kvietkov budú potom maličké plody, ktoré počas jari a leta dorastú do krásnych plných hrušiek. Oberať ich budeme v neskorom lete a na jeseň, no úžitok z hrušky môžeme mať oveľa skôr. Na jar sa zbierajú mladé listy hrušiek, pretože sú liečivé.

05.03.2023 14:00
hruška Foto:
debata

Začína sa očista

Ak hľadáte ovocie, ktoré vám pomôže vylúčiť z tela jedovaté látky, očistiť črevá, podporiť tvorbu krvi a trávenie, posilniť imunitný systém, odvodniť a zmierniť močové a obličkové problémy, potom siahnite po hruške. Je skutočnou ovocnou lahôdkou a poteší aj spomenutými liečivými účinkami. Liečivé sú plody hrušky aj jej listy, ktoré zbierame na jar.

Čo všetko nám ponúkajú

Hrušky obsahujú vitamín C, organické kyseliny, triesloviny, flavoniody, glykozidy, stopy jódu aj väčšie množstvo draslíka. Práve pre obsah draslíka sú hrušky výborné pre ľudí, ktorí užívajú diuretiká (lieky s močopudným účinkom) aj pre ľudí s poruchami srdcovej činnosti. Hrušky sa odporúčajú pri ochoreniach krvného obehu, pečene, sleziny a pri obezite.

lesná jahoda Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Kedy sa im vyhnúť

Na nadmernú konzumáciu hrušiek však treba dávať pozor, pretože sa pri nej môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti. Mali by sme sa jej vyhnúť, keď nás trápi hnačka. Odvar z hrušiek, či už čerstvých alebo sušených, sa podáva pri ochoreniach sprevádzaných vysokou teplotou a zimnicou. V kuchyni sa hrušky používali podobne ako jablká už od nepamäti. Hruškový kompót, džem, mušt aj hruškovica skrátka patria na náš stôl.

Pestovanie nie je ťažké

Pestovania hrušiek sa naozaj netreba báť. Tieto ovocné stromy nie sú náročné na pôdu ani na rez. Vyššie nároky majú len na slnko a teplo, preto sa neodporúča pestovať ich v polohách nad 300 m. Hrušky potrebujú dostatok vlahy, no nebude sa im dariť v ťažkých mokrých pôdach, ktoré majú navyše vysoký obsah vápnika. Stromy prihnojujeme a zhruba tri týždne po odkvitnutí robíme prebierku plodov. Sadíme vždy aspoň dva stromy, keďže hrušky nie sú samoopelivé. Tieto dreviny režeme podobne ako jablone. Pokiaľ chceme hrušky skladovať na priamu konzumáciu, je lepšie pestovať jesenné a zimné odrody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #listy #hrušky #ovocný strom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december