Ako sa konečne zbaviť škodlivých slimákov? Nasaďte na ne ich dravého príbuzného, ktorý vám úrodu žrať nebude

Nie je slimák ako slimák. Napríklad taký slizniak veľký záhrade prospieva práve tým, že ju zbavuje svojho príbuzenstva páchajúceho škody na zelenine aj okrasných rastlinách. Až do takej miery, že mu radi odpustíte negustiózny výzor.

06.03.2023 14:00
slizniak veľký Foto:
debata (1)

Bez ulity a s pruhmi ako šelma

Pre pestovateľa s nepodloženými predsudkami asi bude priam neuveriteľne znieť odporúčanie, aby si na pozemku cielene zriadil kolóniu slizniakov veľkých. Základným poznávacím znamením slizniaka veľkého (Limax maximus) je absencia ulity. V skutočnosti pritom má schovanú malú schránku pod plášťom organizmu. Ľudovo sa mu často hovorí tigrovaný alebo leopardí slimák. Okrem príslušnej škvrnitej kresby však môže mať aj pozdĺžne pruhy. Farebne sa vyskytuje v žltkastej, bledosivej či tmavohnedej verzii a niektoré exempláre majú aj 15 cm. Obvyklejšie meria necelý decimeter. Patrí do čeľade slizniakovitých (Limacidae).

Úrodu nechá na pokoji

V stredoeurópskych končinách sú hojne zastúpené aj slimákovité (Helicidae), slizniačikovité (Agriolimacidae) a slizovcovité (Arionidae). Celkovo by ste u nás narátali takmer dvesto druhov slimákov z asi pätnástich čeľadí. Úrodu najviac nivočia slizniačiky a slizovce. Nuž a práve nimi sa slizniak veľký výdatne živí. Požiera aj ich vajíčka, mŕtvy drobný hmyz, huby a vegetáciu v rozklade. Do úrody či dekoratívnej flóry sa pustí len v prípade potravinovej núdze.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Útočisko na deň aj zimu

Slizniak veľký sa dožíva dvoch-troch rokov a je vyložene nočný živočích, cez deň ho zbadáte málokedy. Ak napriek tomu zaregistrujete jeho výskyt v záhonoch a chcete podporiť osídlenie, pripravte mu útočisko z rozdrobených tehál, opotrebovaných škridiel či nepotrebných dosák niekde na tienistom a vlhšom mieste. Utiahne sa doň aj na zimu. Hrubú stavbu ešte poprikrývajte odrezkami drevín, lístím, kompostom. Nezvoľte úplne odľahlý kút: akčný rádius nesiaha nad desať metrov. Eventuálne urobte viac takýchto obydlí. Ak je momentálne v prostredí málo prirodzenej potravy, čo vy zrejme oceníte, ale slizniaky veľké menej, prikrmujte svoju nahú slizkú armádu nasekanými hubami. Samozrejme, okamžite prestaňte aplikovať granuláty proti slimákom, aby ste s vaničkou nevyliali aj dieťa. Fatálne totiž účinkujú na všetky druhy vrátane užitočných.

pôda Čítajte aj Ako dopriať pôde jarnú ozdravovaciu kúru: Pozor na najčastejšie začiatočnícke chyby

Fascinujúce predstavenie v teráriu

Slizniaky veľké si môžete zohnať v online priestore alebo susedstve, prípadne dochovať v teráriu s výškou stien aspoň 50 centimetrov pri izbovej teplote a vlhkosti vzduchu až okolo 90 percent. Zázemie vysteľte bukovým, dubovým či gaštanovým lístím a machom. Párenie týchto hermafroditov, pri ktorom sa aj niekoľko hodín špirálovito obtáčajú proti smeru hodinových ručičiek okolo seba smerom od hlavy a pri výmene spermií kopia slizkú hrču, je jedným z najfascinujú­cejších predstavení tohto typu v živočíšnej ríši. Rozmnožovací orgán má počas sexuálnej aktivity až tretinu dĺžky tela.

Na úžitok si počkáte

Odchovanú populáciu vypustite do voľnosti na jeseň. V jednej znáške síce je okolo dvesto zhruba trojmilimetrových vajíčok s blanitým obalom, ale mnohé potomstvo sa pred liahnutím (proces vývoja trvá 3 – 6 týždňov) aj po ňom stane obeťou predátorov alebo nadmernej vlhkosti okolia. Pohlavná zrelosť slizniakov veľkých nastáva najskôr po roku života. Citeľná prítomnosť v záhrade sa prejaví až po niekoľkých rokoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #slimáky #slizniaky #vegetácia #záhony #ulita
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december