Máte tienistú alebo naopak veľmi slnečnú záhradu? Zabudnite na trávnik, sú aj lepšie spôsoby, ako zazelenať dvor

Najhoršie podmienky na vypestovanie trávnika bývajú pod hustými porastami drevín, kde je nielen trvalý tieň, ale aj sucho. Na týchto miestach je rozumnejšie hľadať náhradu trávnika, než sa trápiť jeho neúspešným zakladaním a pestovaním. Pretože neexistuje taká trávna zmes, ktorej by sa v spomínaných podmienkach darilo.

07.03.2023 14:00
náhrada trávnika Foto:
debata

Pomôžu trvalky aj dreviny

Na prízemné zazelenanie veľmi zatienených partií môžeme použiť niektoré druhy a kultivary trvaliek, ktoré sa kobercovite rozrastajú. Rovnakú službu nám urobia aj nízke vždyzelené i opadavé dreviny. Jedna z najvhodnejších rastlín na tento účel je skromná zimozeleň, ktorá vytvára husté porasty a ešte aj pekne kvitne modrými kvetmi. Vhodná je aj kotula (na obr.), pečeňovník, kopytník, pľúcnik a marinka. Odolný brečtan sa rozrastá a pekne ovíja aj v najhlbšom tieni. Výborne sa mu darí na rovine aj vo svahu a tiež medzi stromami.

Skúste skalničky alebo vresovce

Na celkom oslnených miestach, kde má tráva problém prežiť, sa budú pekne rozrastať porasty suchomilných skalničiek. Také sú napríklad nenáročné rozchodníky, iberky, arábky, rožce, zbehovce i niektoré okrasné trávy ako kostravy alebo ostrice. Ako náhrada trávnika sa často využívajú vresovce a vresy. Vhodným ozeleňujúcim prvkom na problematických miestach sú papraďorasty, napríklad sladič, perovník, rebrovka, jazyk jelení alebo slezinník.

lesná jahoda Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Čo ešte nahradí trávnik

Z drevín sa na účel náhrady trávnika výborne hodia moderné kultivary skalníka s nízkym plazivým vzrastom, ktoré môžu byť vždyzelené i opadavé. Na jeseň skrášlia záhradu peknými červenými plodmi. Na ozelenenie pôdy môžeme využiť aj nízke rododendrony, olistené bršleny, plazivé borievky a kosodrevinu. Aj na svahovitom pozemku môžeme vytvoriť trávnikovú plochu. V tom prípade použijeme hotový trávnikový koberec, ktorý však pri zakladaní musíme dobre zabezpečiť proti posunutiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #trávnik #skalničky #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december