Lacná, obyčajná a pritom nesmierne zdravá! Načo kupovať exotické plody, keď vás pred chorobami ochráni dobre známa zelenina

Môžeme ju konzumovať čerstvú, kvasenú, sterilizovanú alebo tepelne upravenú na rôzne spôsoby. Kapusta hlávková je chutná v každej podobe a je aj veľmi zdravá. Obsahuje vitamíny, minerály a jej šťava priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru. Pre jej jedinečnú chuť nechýba hádam v žiadnej kuchyni a priaznivé účinky tejto zeleniny na naše zdravie priam volajú po tom, aby sme si ju nakladali na tanier čo najčastejšie.

08.03.2023 14:00
kapusta Foto:
debata (3)

Čo všetko potrebuje

Kapusta potrebuje vlhkejšie polohy, preto sa jej darí aj vo vyššie umiestnených oblastiach. Je náročná na dostatok živín v pôde, pričom potrebuje pôdu obsahujúcu vápnik. Kyslé pôdy neznáša. Podľa dĺžky vegetačného obdobia, ktoré trvá 110 až 210 dní, delíme kapustu na skorú, poloskorú, poloneskorú a neskorú. Kapustu pestujeme väčšinou z predpestovaných priesad, prípadne ju môžeme vysievať aj priamo do pôdy, nie však skoré kultivary.

Kedy je čas na výsev

Skoré kultivary pre úrody koncom mája a v júni vysievame v polovici februára do teplého pareniska alebo do skleníka. Poloskoré kultivary sejeme do pareniska v marci, poloneskoré a neskoré v druhej polovici apríla alebo začiatkom mája. Priesady skorých kultivarov vyžadujú pri presádzaní dostatok miesta a treba ich vysádzať do väčších črepníkov, neskoršie kultivary neprepichujeme vôbec, najmä ak ich vysievame riedko.

hliva Čítajte aj Je chutná, veľmi zdravá a vonia krajšie ako šampiňóny. Porast zakladáme na jar, zbierať ju budeme až do decembra

Ako ju sadiť

Kapustu sadíme podľa veľkosti koreňového obalu vysadzovacím kolíkom, lopatkou alebo motyčkou. Rastliny sadíme vždy dostatočne hlboko, teda až po srdiečko, a to na vzdialenosť pol metra od seba. Kapusta je odolnejšia proti nízkym teplotám viac než kaleráb, preto skoré kultivary vysádzame už začiatkom apríla. Keď sa rastliny zakorenia, prihnojíme ich, a to najlepšie pred dažďom alebo polievaním. Skorá kapusta je náročná na polievanie najmä krátko pred zavinovaním hlávok. Počas vegetačného obdobia kapustu niekoľkokrát okopeme, vhodné je prihrnúť vždy zeminu k rastlinám.

Zber podľa potreby

Skoré a poloskoré kultivary kapusty zberáme postupne podľa potreby, najlepšie s niekoľkými krycími listami, aby sa hlávky nepotlačili. Jesenné kultivary vyberáme aj s koreňmi a uskladňujeme ich v pivnici alebo v parenisku, pričom odstránime okrajové listy. Pestovaniu kapusty sa oplatí venovať čas a prácu, pretože kapusta patrí medzi najzdravšiu zeleninu.

ibiš lekársky Čítajte aj Pôsobí proti zápalom a zároveň tíši bolesť. Radšej si ho vypestujte, v prírode sa zbierať nesmie

Prečo je prospešná pre naše zdravie

Kapusta obsahuje cenné bioaktívne látky, ktoré nás chránia pred rakovinou. Obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, vlákninu. Podporuje imunitu a ochraňuje nás pred zápalmi a infekciami. Pomáha udržať v zdraví kožu, trávenie, zbavuje nás prebytočnej vody v organizme a je prospešná aj pre tvorbu červených krviniek. Je zdravá v ktorejkoľvek úprave, no treba pamätať, že pri varení vo vode stráca vitamín C. Ľudia trpiaci nadúvaním by ju mali tepelne upravovať. Vynechať ju treba, ak máte problémy so žlčníkom, pankreasom, vysokým tlakom alebo vás trápi histamínová intolerancia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #kapusta #skleník #výsev #záhon #rakovina močového mechúra #skoré kultivary
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december