Patrí medzi najzdravšie ovocie. Chráni pred rakovinou, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol. Čas výsadby je tu

Vyhovuje jej slnečná poloha alebo mierny polotieň. Potrebuje kyprú, piesočnatohlinitú a dobre vyživenú pôdu. Neznáša nadmerné sucho. Reč je o brusnici chocholíkatej, známej predovšetkým pod názvom kanadská čučoriedka. Používa sa aj pomenovanie veľkoplodá, americká alebo záhradná. Plody tejto rastliny sú až štvornásobne väčšie než plody čučoriedky obyčajnej.

10.03.2023 14:00
kanadské čučoriedky Foto:
debata (6)

Nielen chutné, ale aj zdravé

Tzv. kanadské čučoriedky dozrievajú na vyšších, riedkych kroch s veľmi hustou koreňovou sústavou. Oplatí sa pestovať ich v záhrade, pretože každá bobuľka je vitamínovou bombou, ktorá je navyše aj bohatí na minerály a ďalšie prospešné látky. Vďaka jedinečnému obsahu sa kanadská čučoriedka pýši veľmi silnými pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Tmavofialové plody nás chránia pred zápalmi, infarktom, infekciami, vysokým cholesterolom a aj rakovinou. Pôsobia povzbudzujúco na metabolizmus a čistia organizmus.

Potrebuje dostatok vlahy

Brusnica chocholíkatá potrebuje počas celého vegetačného obdobia dostatok vlahy. Ideálna je hladina podzemnej vody asi pol metra pod povrchom pôdy. Sadenice vysádzame na jeseň alebo skoro na jar vždy s dokonalým koreňovým balom do sponu 3 × 1,5 metra. Tam, kde nie je humusová alebo rašelinová pôda, rastliny vysádzame do väčších jám, ktoré naplníme rašelinou. Na hnojenie nepoužívame maštaľný hnoj ani hnojivá obsahujúce vápnik a chlór. Dve tretiny hnojiva aplikujeme zavčasu na jar alebo na jeseň, zvyšok začiatkom júna.

lesná jahoda Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Úrodu podporí pravidelný rez

Keďže brusnica vytvára najlepšie plody na silných jednoročných (vlaňajších) výhonoch, podporujeme ich tvorbu pravidelným rezom v období vegetačného pokoja. Kry zároveň presvetľujeme, pričom odstraňujeme slabé a poškodené výhony. Dobre vyvinutý ker má mať päť až osem silnejších konárov. Zber brusníc sa začína v druhom až treťom roku po vysadení. V období plnej rodivosti môžeme z kra obrať od 2,5 do 5 kilogramov plodov. Životnosť krov je až 30 rokov. Plody kanadskej čučoriedky konzumujeme čerstvé, ale aj v kompótoch alebo koláčoch.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #brusnica chocholíkatá #kanadská čučoriedka #koreňová sústava
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december